Lovas nagyrendezvények

Bár világunk már minden téren gépesített, s a lovak leginkább csak szabadidős elfoglaltságként kapnak benne helyet, mégis tömegeket mozgatnak meg a lovas rendezvények. E lóközpontú „ünnepek” közül mutatunk be most párat.

Kentucky derby

A világ egyik leghíresebb lóversenyét minden évben május első szombatján rendezik meg Amerika Kentucky államában. 1875 óta töretlenül így megy ez. Lehet háború, sújthatja őket természeti csapás, a lókedvelő emberek ilyenkor mégis elegánsan felöltöznek. Egyfajta családi program, ahová együtt indulnak még azok is, akik máskor egyáltalán nem fogadnak. A versenyen kizárólag angol hároméves telivér fajtájú lovakkal indulhatnak a versenyzők.

 

Palio, Olaszország

Itália egyik nemzeti ünnepe a sienai Palio. Az olasz városkában jól körülhatárolt városnegyedek vannak. Ezeknek a lovai küzdenek meg minden évben kétszer (júliusban és augusztusban) a városrészek dicsőségéért. A futtatás Siena3 főterén zajlik több tízezer ember előtt. A lovasok nem használhatnak nyerget, szőrén kell megülniük vágtató hátasaikat. Viszont nem baj, ha leesnek. A versenyt ugyanis az először beérkező LÓ nyeri meg. Akkor is, ha „utasa” menet közben elveszett.

Nemzeti Vágta, Magyarország

Az olasz Palióhoz hasonlóan Budapesten minden évben néhány napra (2008 óta) a Hősök terét is feltöltik homokkal és átalakítják. A Nemzeti Vágta futamain magyarországi és határon túli települések indíthatnak lovakat és lovasokat, hogy gyorsaságukkal elnyerjék számukra a pénzdíjat és a dicsőséget. Idén szeptember 18-tól 21-ig bolydul fel a Hősök tere és környéke. Ha szereted a lovakat, ott a helyed!

Fábiánsebestyéni Lovasnapok

Az idei évben 32. alkalommal startolt el a Fábiánsebestyéni Lovasnapok programsorozat. A fogatvilág számos jeles képviselője képviseltette magát a „kis Európa-bajnokságnak” is nevezett rangos versenyen. Többek között rajthoz állt a Lázár testvérek fogata. Lázár Zoltán kettes fogata végül az első helyet szerezte meg. Gratulálunk nekik!

Lovas játékok, Mongólia

Mongólia az a hely, ahol az emberek máig képtelenek létezni a lovak nélkül. A végeláthatatlan sziklás hegységekkel tűzdelt, gyérfüvű sztyeppéken emberek és lovak egymásra utalva élnek. Nemzeti ünnepük, a Naadam4 is ezekhez a csúnyácska és kicsi, de nagyon kitartó és szívós mongol lovakhoz kötődik. A népünnepély híres vezérük, Dzsingisz kán idejébe nyúlik vissza. Az ő „hadiszemléiből” alakult ki. A versenyszámok között szerepel az általánosan elterjedt lovasíjászat, illetve a kissé furcsa, kecsketetemmel folytatott lovas „labdajáték”.

Tudtad? 

A mongol gyerekek lóra kerülnek, ahogy ülni tudnak. A lovak hátán érzik őket biztonságban a szüleik, gyakorlatilag a patások vigyáznak rájuk. Nem véletlen, hogy egészen kicsi korukban már magabiztos lovasok. A Naadam egyik versenyszámában 5-6 éves gyerekek vágtáznak elképesztő iramban fiatal lovakon akár 25 kilométert! Természetesen a leggyorsabb páros (vagy ló, ha egyedül ér be) győz.

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.