Lovaglás - mikor és hol érdemes elkezdeni?

Kisiskolás vagy? Hurrá! Ez a legideálisabb életszakasz arra, hogy lovagolni kezdj! Ha most megtanulsz lépni, ügetni, vágtázni, majd tíz vagy húsz évet kihagysz, gond nélkül újra tudod majd kezdeni a lovaglást. Olyan egyszerű lesz számodra, mint a biciklizés. Azt sem lehet elfelejteni.

Korhatár nélkül!

A lovaglás (fegyelmezett lovon) korhatártól majdnem teljesen független sportág. Na jó, azért ne próbáld feltenni a kedvenc lovadra a néhány hónapos öcsikéd, aki még ülni sem tud… Ám 3-4 éves korban, amikor a gyerekek egyensúlyérzéke elég fejlett, és biztonságosan tudnak kapaszkodni, megfelelő körülmények között (alkalmas lovacska és nyereg) már helyük lehet a ló hátán.

Akinek ilyen kicsi korában nem adatik meg a lovaglás lehetősége, az sem veszített semmit. Hat- és tízéves kor között a gyerekek ügyesek és tanulékonyak. Ebben az életkorban már elég jól átlátod a dolgokat ahhoz, hogy megértsd az összefüggéseket. Ura vagy a testednek, képes vagy figyelni a mozdulataidra és ráhangolódni a különleges élőlényre, akivel együtt kell dolgoznod.

Nézz utána! 

Felnőtt fejjel sem késő elkezdeni a lovaglást! Göttler Vilmos többszörös magyar bajnok díjugratónk is túl volt már néhány ikszen (vagyis elmúlt már harmincéves is), amikor komolyabban foglalkozni kezdett a dologgal, mégis beírta magát a sporttörténelembe.

Hol lehet lovagolni?

Szinte minden nagyobb településen működik legalább egy-két színvonalas lovasiskola. Nagyon nézd meg, hol kezdesz lovagolni, nehogy a legelején elmenjen tőle a kedved! A jó oktató kedves, de határozott, és mindent alaposan elmagyaráz. Megfelelően nyugodt lovai vannak, jó talajú pályán oktat. A patások rendben tartott istállóban laknak, ápoltak, felszerelésük gondozott, kényelmes.

Vigyázz

Ugyancsak ismertetőjele a jó oktatónak a felelősségteljesség. Bár biztos hízeleg a büszkeségednek, ha a második órán már szabadon engednek a lóval vagy terepre visznek – de tudnod kell, hogy ez a legveszélyesebb. A ló menekülő állat. Ha megriad, menekülőre fogja. Súlyos baleset lehet a vége, ha még nem tanultál meg minden jármódban biztonságosan ülni, és a lovat uralni az (esetleg) unalmasnak tűnő futószáras leckék során.

Irány a lovastábor!

Ha érdekel a lovaglás, válassz a nyári lovastáborok közül!  Szüleidet meggyőzheted viselkedéseddel, hogy a lovaglás fegyelemre szoktat, fejleszti a koncentrációs készségedet és a lovas gyerekeknek még a jegyei is jobbak rendszerint…

TUDTAD? 

Vannak olyan iskolák, ahonnan a gyerekeket tanóraszerűen, ingyen hordják lovagolni. Kérdezz utána, hogy nálatok van-e lehetőség erre!

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.