Leg..., leg..., leg... - A lovak világában

Minden ló különleges és egyedi, ám néhányuk valamiben kiemelkedik közülük. A lovak világának csillagai teljesítményükkel, adottságaikkal, esetleg életük történetével írták be magukat a „lótörténelembe”.

KINCSEM, A CSODAKANCA
Régen a magyar valóban lovas nemzet volt. Lovaink és lovasaink a világ élvonalában szerepeltek. Soha korábban, és azóta sem élt talán olyan versenylovunk, mint az 1874-ben, Kisbéren született angol telivér: Kincsem. A sárga kanca egyszerűen verhetetlen volt. 54 versenyen indult – és meg is nyerte mind az 54-et. Utódai közül több szintúgy világszínvonalú versenyló lett.

TUDTAD?
„Sárgának” nevezik szaknyelven azokat a lovakat, melyeknek a rövid és hosszú szőrei egységesen a barna szín valamely árnyalatában pompáznak. A sárga lovak sörénye, farka és lába ugyanolyan színű, mint a testük. Ha a test barna, viszont ezek feketék, a ló már „pej” színű.

HUASO1, AZ UGRÓFENOMÉN
Minden ló tud ugrani. A természetben létfontosságú, hogy az eléjük kerülő akadályokat könnyedén vegyék, miközben menekülnek a ragadozók elől. De vannak valódi „gumilabda lovak” is! A magasugró világcsúcsot egy chilei2 pej ló, Huaso tartja 1949 óta. Lovasával 247 centiméteres akadályt ugrott át úgy, hogy nem verte le. Képzeld csak el, gond nélkül be tudott volna ugrani egy kockacukorért az utcáról az első emeletre teaidőben, ha éppen úgy tartja kedve!

MAMMOTH3, A VILÁG LEGMAGASABB LOVA
A lovak magasságát marmagasságban szokás megadni. A mar a nyak és a hát találkozásánál lévő, általában kiemelkedő, púpos része a gerincnek. A világ legmagasabb lovának – akit találóan Mammoth-nak (vagyis mamutnak) neveztek el – a marja 219 centiméter magasan volt. Ha kihúzta magát, és felemelte hatalmas fejét, összességében két és fél méternél is magasabb lehetett!

BIG RACKET4, A LEGGYORSABB
A lovak gyorsak, de az autókkal nem versenyezhetnek. A világ leggyorsabbjaként nyilvántartott angol telivér nagyjából 70 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott egy mexikói lóversenypályán. Tehát lazán lekörözte volna egy kényelmesen döcögő gépkocsi…

SHY BOY5, A MUSZTÁNG
Kétségkívül a ma élő leghíresebb lovak egyike. A kis mén valójában semmit nem tett ismertségéért. Vad musztángként legelészett Amerikában, a Nevada füves pusztaságain, míg meg nem szelídítette őt a lovak nyelvén értő híres lókiképző, Monthy Roberts. A lovacskát néhány nap alatt kényszerítés nélkül, a nyílt pusztán vette rá a „suttogó”, hogy elviselje a nyerget, a lovast, és önszántából kövesse őt az emberek közé.

 

1 ejtsd: uászó
2 ejtsd: csílei
3 ejtsd: memösz
4 ejtsd: big rekit
5 ejtsd: sáj boj

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.