Leg..., leg..., leg... - Az időjárás

Lassan búcsút int a meleg és a szép, napos idő. Vajon tudod-e, hogy a Földön hol esik az eső mindennap vagy melyik a legszárazabb terület?

Ahol szinte sosem esik az eső
Nehéz elképzelni így, az esős őszbe fordulva, hogy van olyan hely, ahol gyakran évtizedekig nem esik egy csepp eső sem. Pedig bizony létezik ilyen. A Dél-Amerikában elterülő Atacama-sivatagban kétszer-háromszor esik száz év alatt. A sivatag ennek ellenére nem teljesen száraz! A hideg tengeráramlatok gyakran okoznak errefelé ködszitálást, amellyel számos növény és állat fedezheti szükségletét. Sőt, a ködfogóknak köszönhetően az itt lévő falvak lakóinak sem kell hiányt szenvedniük vízből.

Ahol mindennap esik
A Csendes-óceánban lévő Havaii-szigeteken az a ritka, ha nem érkezik kiadós zivatar. A rengeteg csapadékkal járó zuhék elég kiszámíthatóan jönnek, a szigetlakók be is tervezik őket mindennapjaikba. Itt évente 23-szor annyi csapadék hullik, mint nálunk, Magyarországon.

A FÖLD LEGHIDEGEBB LAKOTT TELEPÜLÉSE az Oroszország északi részén, a Jakutföldön lévő Ojmjakon. Nem ritka, hogy mínusz 60-70 ˚C-os hidegeket mérnek télen errefelé. A falu nagyjából félszáz lakójának élete nem könnyű. Itt például semmi olyan, nálunk teljesen hétköznapi dolog nem működik, ami elemmel menne. Nincs mobiltelefon, és még a ruha is ráfagy az emberekre. A rövid nyár 20 ˚C körüli hőmérséklete felüdülés az itt lakóknak.

A FÖLD LEGMELEGEBB PONTJA
A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, 56,7 ˚C-ot az észak-amerikai Death Valley-ben mérték 1913. július 10-én.

TUDTAD? 
Szerencsések vagyunk: Magyarország klímája élhető és kiegyensúlyozott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nálunk nincsenek kirívó esetek. Az eddigi legkomolyabb hazai hőség 2007-ben volt Kiskunhalason. Akkor 41,9 fokig melegedett a levegő. A legkeményebb fagyot pedig 1940-ben mérték a Miskolc melletti Görömbölytapolcán. Mínusz 35 fokos hideg azóta sem volt sehol, szerencsére…  

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.