Különleges macskék

„Macskát veszek, macskát adok…” – énekli Halász Judit Csoóri Sándor megzenésített versében. De korántsem mindegy, hogy milyet! Gondoltad volna, hogy egyes lustán heverésző, nyávogó bajszosokért akár több millió forintnak megfelelő összeget is képesek kifizetni az emberek? Olvasd el, hogy milyenek is ezek a különleges cicák!

Ashera, a „hipoallergén” macska

Sajnos egyre többen allergiásak valamire – így a macskákra is. Az allergiás macskarajongókat célozta meg közel tíz évvel ezelőtt egy amerikai cég, amely azt állította, sikerült hipoallergén (vagyis csökkent mértékben vált ki allergiás reakciót) macskafajtát létrehoznia. Azonban nem éri meg kockáztatni ekkora összeget érte, mivel a mai napig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy e cicusoktól valóban nem fog prüszkölni az, aki allergiás. A gyönyörű és óriási asherát áruló céget a csalás gyanúja lengi körül, és bár honlapjukon máig hirdetik drága házikedvencüket, az eddig megvizsgált példányokról kiderült, hogy valójában a Savannah fajtához tartoznak.

Szfinx, a kopasz macska

Az emberek furcsa kényszere olyan állatfajtákat tenyészteni, amilyeneket a természet soha nem hozott volna létre. Ezek ugyanis a gondoskodásunk nélkül életképtelenek. Egyik tipikus példája a teljesen meztelennek látszó, piheszerű, gyér szőrzettel borított szfinx, más néven kanadai szőrtelen macska. Barátságos és okos állatok, feltűnően nagy fülekkel. Bőrük tapintása mindig zsíros. Bármilyen meglepő, a kopasz macskákat jóval gyakrabban kell (és tényleg muszáj, egészségük érdekében!) fürdetni, mint bundás fajtársaikat. Bőrük ugyanis, mivel a bunda nem óvja, saját védelmére folyamatosan váladékot termel. A pár százezer forintért beszerezhető kedvencek jócskán megugraszthatják a gázszámlánkat, mivel meleg bunda híján mindig magas hőmérsékletet kell biztosítanunk számukra a lakásban.

Tudtad? 

A szfinx macskák orosz változata, a don szfinx teljesen szőrtelen. A kopasz macskákat szőrtelen állat továbbtenyésztésével és keresztezésével hozták létre. S mivel valamennyien közeli rokonai egymásnak, a beltenyészet miatt egészségi állapotuk jóval labilisabb, mint a hagyományos házimacskáké.

Szavanna, a kutyalelkű macska

Ezt a fajtát a házimacskák és az afrikai szerválok keresztezésével hozták létre néhány évtizeddel ezelőtt. Kecses és hajlékony, akár egy vadmacska, és a világ legnagyobb méretű házimacskája is egyben. Őseihez illően elegáns megjelenéséhez azonban kutyákra jellemző belső tulajdonságok társulnak. Okos, kíváncsi és igen társaságkedvelő. Szívesen veszi, ha pórázon vezetve fedezheti fel a külvilágot gazdájával, akihez nagyon hűséges. Gyakran előfordul, hogy egy szavanna az ajtóban köszönti gazdáit (épp csak a farkák nem csóválja nekik), és utánuk kocog, bármerre mennek is a lakásban. De a macskákra legkevésbé jellemző tulajdonsága, hogy imádja a vizet – ezért a családtagoknak érdemes magukra zárniuk a fürdőszobaajtót, ha nem vágynak egy hívatlan zuhanyzótársra. Az akár 20 évig élő cicusokhoz legolcsóbban körülbelül 200 ezer forintért lehet hozzájutni, tenyésztésre alkalmas egyedeik ára viszont meghaladja a 4 millió forintot.

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.