Kérdezz! Felelek!

Érdekes kérdésekre keressük a választ minden hónapban! Ha te is kíváncsi természet vagy, akkor tarts velünk, tudjunk meg együtt még többet a bennünket körülvevő világról!

Hogyan rakjunk tábortüzet?
A tábortűz barátságos fényét, melegét mindannyian szeretjük. Ahhoz azonban, hogy a kellemes időtöltésből ne legyen tűzeset, néhány fontos szabályt be kell tartanotok!
- A tűz meggyújtása előtt győződjetek meg arról, hogy nem fúj a szél, és nincs a közelben olyan tárgy, anyag, ami könnyen meggyulladhat.
- A tűz helyét földdel, kővel körül kell keríteni, hogy a tűz ne terjedjen tovább!
- Előre gyűjtsétek össze a tüzelőanyagokat!
- Tűzrakáskor a legvastagabb fahasábokat tegyétek legalulra! Erre rakjátok a többit úgy, hogy elegendő levegő jusson az égéshez!
- Az oltásra alkalmas anyagot (homok, föld, víz) és eszközt, felszerelést (lapát, ásó) mindig tartsátok készenlétben!
- Csak akkor és úgy hagyjátok el a tűz helyét,
ha biztosak vagytok benne, hogy nem maradt parázs!


Mit tegyünk egy erdei túra után?
Ha megérkeztek egy erdei túráról, alaposan vizsgáljátok át a testeteket! A kullancsok, ezek az apró vérszívók ugyanis a bokrok, a fák levelein üldögélnek. Az emlősállatok és az ember vérével táplálkoznak. Testük csupán négy milliméter hosszú, de ha teleszívják magukat, a tizenegy millimétert is elérik. Betegségeket terjesztenek. Ha kullancsot találsz magadban, ne próbáld meg kihúzni a bőrödből! Szólj a szüleidnek! Kullancsfertőzés elleni védőoltással részben meg lehet előzni a fertőzést.


Milyen világnapok vannak júniusban, illetve júliusban?
Június 5. - Környezetvédelmi világnap
Több mint 30 éve először Svédországban, egy
világkonferencián határozták el a környezetvédelem
napjának megünneplését. Azóta ezen a napon a
világ számos országában fokozottan felhívják az emberek figyelmét környezetük védelmére, megóvására. A környezetszennyezés megakadályozása számtalan feladatot ró a tudósokra, de valamennyien sokat tehetünk környezetünk védelméért. Sajnos sokan vannak, akik gondatlan szemetelésükkel kárt okoznak. A szemét nemcsak csúnya, hanem egészségkárosító, sőt tűzveszélyes is. Terjeszti a fertőzéseket, könnyen az emberek, az állatok, a növények pusztulását okozhatja. Ezért ne szórd el az utcán, az iskolában, a parkban, a játszótéren, a lépcsőházban az elhasznált papír zsebkendőt, a csoki papírját vagy a nejlonzacskót!
Óvd környezeted tisztaságát!

Június 22. - Nyári napforduló
Ezen a napon jár a Nap a legmagasabban az égen. Ekkor - június 22-én - a leghosszabb a nappal. Azért hívják ezt a napot fordulónak, mert az ezt megelőző időszakban a nappalok egyre hosszabbodnak az éjszakák rovására. A napforduló után viszont fokozatosan rövidülnek a nappalok, és hosszabbak lesznek az éjszakák.
 
Július 14. - Vasutasnap
A vasutasok munkáját köszönjük meg ezen a napon, őket ünnepeljük. Sokak szemében a több mint 150 éve megépült első vasút minden idők legcsodálatosabb találmánya volt. A vasút alaposan megváltoztatta az emberek életét. Először sikerült utasokat és árut nagy tömegben, gyorsan, nagy távolságra szállítani. A vasutasok munkája nagy pontosságot, figyelmet, fegyelmezettséget igényel, hiszen sok-sok ember életéért felelnek.


Mit ünnepelünk augusztus 20-án?
Ezen a napon emlékezünk államalapító királyunkra, Szent Istvánra. Országszerte ünnepségeket szerveznek, a fővárosban este látványos tűzijáték zárja a napot. Ez a nap az új kenyér ünnepe is. A földművelő ember ilyenkor látja egész évi munkájának eredményét és fáradozásának gyümölcsét. Ekkor sütnek először kenyeret a frissen learatott búzából készült lisztből.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.