Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre az áprilisi lapszámban is!

Milyen bolygó a Föld?
Földünk a világűr egyik bolygója. Vízben gazdag otthona embernek, állatnak, növénynek. A Föld felszínének kétharmadát víz borítja. A világűrből szemlélve ezért látjuk kéknek a Földet. Bolygónk légköre sok-sok oxigént és kevés szén-dioxidot tartalmaz. Ezt védi az ózonréteg. Mai ismereteink alapján csak itt adottak az élet feltételei.

Mit tehettek bolygónk megmentése érdekében?
- Használjátok fel a papír mindkét oldalát, hogy minél kevesebb papírt kelljen gyártani! Így több fa maradhat életben, és megtakaríthatjuk az előállításhoz szükséges energiát is.- Gyűjtsétek össze a papírt, hogy újra felhasználhassák azt!
- Az otthon felhalmozódó hulladékot válogassátok külön!
- Szervezzetek környezetetekben szemétgyűjtő akciókat!

Mit tudunk a nyulakról?
A nyulak az egész Földön elterjedtek. Rágcsálók, állandóan növő metszőfogaik vannak. Bundájuk melegen tartja testüket. Jellegzetes hosszú füleikkel jól hallanak. A mezei nyúl a föld felszínén él magányosan, míg az üregi nyulak a maguk vájta üregekben csoportosulnak. A házi nyulakat húsukért, prémjükért tenyésztik az emberek. Húsvétkor sok helyen árusítanak kis nyuszikat. Ha ti is kaptok egyet, ne felejtsétek el, hogy neki is rendszeresen kell ennie. És nem marad mindig kicsi, ha jól gondozzátok, meg is fog nőni. Csak akkor kérjetek nyuszit húsvétra, ha gondozni is tudjátok!

Ki volt József Attila?
1905. április 11-én született Budapest külvárosában. Az egyik legnagyobb költőnk. Nagy szegénységben nevelkedett két lánytestvérével együtt. Kicsi gyermekkorától sokat segített édesanyjának, aki azonban korán meghalt. Sokat nélkülözött, de eljutott Bécsbe és Párizsba, ahol egyetemi tanulmányokat folytatott. Számtalan verset írt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Szegénységben élt, zaklatott élete miatt egészségi állapota megromlott. Testvéréhez költözött Balatonszárszóra, ahol egy tehervonat kerekei halálra gázolták. Mindössze 32 évet élt.

Milyen időjárással kapcsolatos megfigyelések köthetőek áprilishoz?
Ha Szent György napján vagy előtte megdördül az ég, jó lesz a termés.
Ha György-nap előtt megszólalnak a békák, akkor ez korai tavaszt, korai esőtlen nyarat jelez.
Ha nincs eső György-nap előtt, sár lepi a legelőt.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.