Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre a márciusi lapszámban is!

Milyen időjárással kapcsolatos népi megfigyelések köthetők márciushoz?

  • A márciusi eső méreg a földnek, de a hó olyan neki, mint a zsír.
  • Ha márciusban száraz az idő, áprilisban nem nő ki a fű.
  • Ha Gergely napján zivatar van, hosszú ideig nem lesz jó idő.
  • Nem szabad sietni a magok elültetésével, mert a fagy még visszatérhet.


Ki volt Arany János?
Az egyik legnagyobb magyar költő. 1817. március 2-án született Nagyszalontán. Szüleinek tizedik gyermeke volt. Születésekor azonban már csak Sára nővére élt, ezért a szülők féltő gonddal nevelték. Arany János kisdiák korától kezdve nagyon szorgalmasan, jól tanult. A család szűkös anyagi helyzete miatt azonban hamar állást vállalt. Így gyűjtött pénzt tanulmányainak folytatására. Művészi pályáról álmodozott, szobrásznak, festőnek, majd muzsikusnak készült. Végül felcsapott vándorszínésznek. 1836 őszén tanítói állást kapott a szülővárosában. A város lakói tisztelték, szerették, becsülték Arany Jánost, aki a Toldi megírásával vált igazán híressé. 65 éves korában, 1882 őszén séta közben meghűlt, lázas beteg lett, és rövidesen meghalt. Műveit számtalan felnőtt és gyermek ismeri, szereti. Utcák, terek, intézmények viselik nevét, és szobrokat állítottak a tiszteletére.

Miért változik a Hold nagysága?
Bizony, olykor elcsodálkozunk azon, hogy milyen hatalmas a felkelő telihold. Aztán néhány óra elteltével úgy látjuk, mintha összezsugorodott volna. Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de a Hold nagysága szinte változatlan. Csupán érzéki csalódás, hogy egyszer kisebbnek, máskor nagyobbnak látjuk. A Holdat a földi tárgyakhoz, építményekhez viszonyítjuk, ezért látjuk óriásinak. Azonban, amikor az égboltra tekintünk, kisebbnek tűnik.


Hányszor van napéjegyenlőség?
Amikor napéjegyenlőség van, akkor a nappal és az éjszaka körülbelül egyenlő hosszúságú, 12-12 óra. Ekkor a Nap keleten pontosan reggel hat órakor kel fel, és nyugaton este hat órakor nyugszik le. A tavaszi napéjegyenlőség idején, március 21-én véget ér a tél, és kezdődik a tavasz. Hosszabbodnak a nappalok, egyre később alkonyodik, tehát rövidül az éjszakai sötétség. Van őszi napéjegyenlőség is. Ennek időpontja szeptember 23-a. Ekkor van vége a nyárnak, ekkor kezdődik az ősz. A nappalok rövidülnek, egyre korábban sötétedik, az éjszakák pedig egyre hosszabbak lesznek.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.