Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre a márciusi lapszámban is!

Ki volt Jókai Mór?


Népszerű írónk, a nagy mesemondó 1825. február 18-án látta meg a napvilágot. A pápai református kollégiumban és a kecskeméti jogakadémián tanult. Még diákként barátságot kötött Petőfivel. 1848. március 15-én a forradalmi ifjúság egyik vezére volt. Ő szerkesztette és olvasta fel a 12 pontot. A szabadságharc bukása után bujdosni kényszerült. Csak 1850-ben tért vissza Pestre. Legjelesebb regényei a magyar történelem nagy napjait idézik. 1904-ben halt meg.

Melyik a Föld leghidegebb pontja?


A Föld két ellentétes pontját Északi- és Déli-sarknak nevezik. Itt mindenütt jégmezők terülnek el, amelyeket hó borít. A Nap az év egyik felében nem kel fel, a másik felében pedig nem nyugszik le. A Föld leghidegebb pontja a Déli-sark körüli földrész, az Antarktisz. Területe hatalmas, Európánál is nagyobb. Óceán veszi körül, amely télen befagy. A levegő hőmérséklete még nyáron sem emelkedik 0 0C fölé. 1983-ban az Antarktiszon mérték a leghidegebb hőmérsékletet, a -89 0C-ot. Ezt a rekordot Szibéria követi -51 0C-os hideggel.

Mi a farsang?


A tavaszvárás ősi ünnepe. A farsangi időszak zajkeltéssel, kolompolással, os-torpattogtatással január 6-án, vízkeresztkor kezdődik. Egészen hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart. A farsangolás a világ nagyon sok országában elterjedt. Számtalan szokás kapcsolódik hozzá: farsangi köszöntők, jelmezes játékok, felvonulások és táncos mulatságok. Az ünnep jellegzetes étele a fánk.

Miért alszanak télen egyes állatok?


A válasz a táplálékhoz jutásban és a hideg időjárásban keresendő. Télen például a békák nem találnak táplálékot a tóparton. A szúnyogok és a legyek is pihennek ilyenkor, és elbújnak a hideg elől a giliszták meg a bogarak is. A békák a földben vagy az iszapban álmodoznak a légylakomáról. A sün ősszel úgy meghízik, annyi zsírt szed magára, amennyi elegendő ahhoz, hogy négy vagy öt hónapig egyfolytában aludjon. A medve is téli vackot készít magának a ledőlt fák alatt vagy a sziklaüregekben. Ott pihen egész télen.
Erre a hosszabb alvásra a hidegebb időjárás kényszeríti a melegvérű állatokat. Tavasszal azonban ösztönösen felébrednek, és testhőmérsékletük - amely téli álom alatt rendkívül alacsony - pár óra alatt megemelkedik. A megelevenedő természetben táplálékra találnak és új erőre kapnak. Folytatják mozgalmas életüket.


Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.