Kékestető és környéke

A 4. évfolyamos gyerekek már tudják, hogy a Kékestető Magyarország legmagasabb pontja. Ahogy talán azt is, hogy kereken 1014 méter magasan van a Mátra hegység legtetején. Arról viszont már nem szólnak a tankönyvek, milyen csodálatos sípálya működik itt, és mennyi látnivaló van a környéken.

A MÁTRA az Északi-középhegység része. Nem nagy kiterjedésű hegy, de elképesztően magasra nyúlik. Itt található az ország két legmagasabb pontja: az 1014 méteres Kékestető és a 964 méteren lévő Galya-tető. Évmilliókkal ezelőtt forrongó, a mostaninál is magasabb vulkánok álltak a helyén. Szinte a teljes felületét erdők borítják. Ahol nincs erdő, ott csak azért nincs, mert az emberek hamar rájöttek, milyen kiváló ez a vulkanikus talaj a növények, főleg a szőlő számára. A mátrai borvidék méltán híres.

Hatalmas erdői ősszel a gímszarvasoktól zengenek, a szirteken ritka muflonok ugrálnak, és fokozottan védett kétéltű és madárfajokkal is gyakran találkoznak a turisták errefelé. Azt már kevesebben tudják, hogy az országban szinte egyedülálló módon vadmacska és hiúz is lakja a vidéket. Ezek az állatok ugyanis félénkek, nem szívesen mutatkoznak az emberek előtt.

RENGETEG LÁTNIVALÓ vár Kékestető környékén. A látogatók többsége a téli időszakban jön. Ekkor nyitják meg Magyarországon a leghosszabb lesiklópályával büszkélkedő sípályát. Ez egyébként akkor is működik, ha éppen nem hoz havat a tél: ilyenkor hóágyúkkal bombázzák csúszósra a hegyoldalt. Szintúgy népszerű az a nemzetiszínűre festett szikla, amely az ország legmagasabb pontját jelöli. Aki pedig még ennél is magasabbról szeretné szemlélni a varázslatosan szép vidéket, menjen fel a felette lévő, kilátóként működő tévétoronyba!

A közelben több várat és várromot is megnézhetsz. Nem messze innen magasodik a siroki vár (illetve, ami megmaradt belőle), akárcsak a részben felújított kisnánai vár, vagy az alig húsz kilométerre lévő városkában, Gyöngyösön megcsodálható pompás Orczy-kastély. Gyöngyösön állatkert is van, ezért egy kirándulás Kékestetőre némi kiegészítő programmal valóban minden kisgyerek álma lehet.

TUDTAD?
Kékestető minden szempontból különleges hely. Kiemelkedő magasságából következően időjárási viszonyai gyakran eltérőek a többi területétől. Itt jóval többet süt a nap, a hőmérséklet mégis alacsonyabb általában, mint máshol.  Képzeld csak el, volt olyan az 1943–1944-es évek telén, hogy 154 napon át hó borította a vidéket!

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.