Karácsonyfák

Van, aki a kis földlabdást szereti, van, aki a plafonig érőre esküszik. De gondoltad volna, hogy 866 méter magas „karácsonyfát” is állítottak már?

A világ legnagyobb karácsonyfája valójában karácsonyfát mintázó színes égősor. Olaszországban az Ingino-hegy oldalára húzzák fel 1981 óta a számtalan égőből álló, különleges alkotást. Magassága 650 méter, és több mint 8 kilométernyi kábel kell hozzá. A híres „karácsonyfát” mindig december 7-én kapcsolják be. 2011-ben XVI. Benedek pápa borította fényárba egy számítógép segítségével. A fényéhez szükséges elektromos áramot napelemek biztosítják.

Magyarország legnagyobb kará­csonyfája stílusosan hazánk legkisebb településén álldogál – természetesen a saját gyökerein. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálháza 30 méteres őslucfenyőjére közel húszezer égőt aggatnak ilyentájt. Igencsak büszkék rá a falu lakói, hiszen karácsonyfájuk közel kétszer akkora, amekkora a Budapesten felállított Ország Karácsonyfája szokott lenni.

TUDTAD? 

  • A világ legmagasabb élő karácsonyfája meghaladja a 45 méteres magasságot, és 50 000 LED-izzó díszíti. Az amerikai Oregon államban található duglászfenyőfát 1994 óta minden évben feldíszíti tulajdonosa.
  • A világ legnagyobb úszó karácsonyfáját Brazíliában állítják fel minden évben 1996 óta. A 85 méter magas óriásfenyőre nagyjából 3 millió csillogó gömb, és még ennél is több égő kerül – ráadásul évente új „ruhába” öltözik.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.