Irány a lovarda!

Miért válaszd a lovaglást? Talán mert ez a valódi szabadság sportja. Vagy, mert nincs még egy ehhez foghatóan nehéz és összetett sportág. A ló ugyanis nem eszköz, mint a motor vagy a bicikli – hanem egy élő és érző lény. Így néha bizony saját ötletei vannak… Itt tehát nem csak a testedet kell uralnod. De nincs nagyobb sikerélmény, mint amikor ügyességgel és leleményességgel rá tudod venni őt, hogy azt tegye, amit te szeretnél.

Szereted a westernfilmeket, vonz a vadnyugat? Akkor irány egy westernranch, ahol díszes nyeregben ülve élheted át a „cowboyélményt”. Esetleg jobban tetszenek a díszbe öltözött, komoly arcú lovasok, akik saját maguknál is magasabb akadályokat ugratnak? Vagy elvarázsol a ló mozgásának szépsége, és szívesen nézed, ahogy „táncol” a frakkos lovas alatt a díjlovagló négyszögben? Az is lehet, hogy a sebesség vonz, csodálod, ahogy a versenypályák galopplovai elnyúlva úsznak a levegőben…

Sokféle ló és sokféle szakág létezik a lovas sportokban. Kizárt, hogy ne találjon valaki a maga számára megfelelőt. Az sem baj, ha nem akarsz mást, csak járni a világot barátod, a (saját) lovad hátán. Ő elvisz olyan helyekre, ahol minden autó, motor, de még az emberi láb is elakad. Ha már elég jól tudsz lovagolni, és nem arra kell figyelned, hogy egyáltalán a nyeregben maradj, kinyílik előtted a világ.

Lovagolni bárki megtanulhat

Ez nem olyan, mint a szertorna. Nem kell hozzá komolyabb fizikai adottság. Hogy hobbi szinten élvezhesd a lovaglást, még csak különösebb érzék sem szükséges. Egy a fontos: ne félj! Az, hogy az első néhány alkalommal tartasz a nagy, néha öntörvényű állattól, természetes. Persze ha félelmed nem múlik el, jobb, ha megmaradsz szemlélőnek. Mert ebben a sportágban a félelem csak bajt hoz.

Mi kell hozzá?

Egy kemény kobak, ami a fejedet óvja és egy gerincvédő mindenképpen. Így vagy csak igazán biztonságban. Jól jön ezek mellett egy pár kényelmes, lehetőleg magas szárú cipő, egy bőr lábszárvédő, hogy hozzátapadj a nyereghez, és egy feszülős, nyúlós lovaglónadrág. A lényeg azonban az, hogy találj egy lovardát, ahol megbízható, jól belovagolt lovon tanulhatsz, és egy türelmes, kedves edzőt. Kizárólag az ő segítségével és szaktudásával válhat ugyanis valódi élménnyé a lovaglás.

Fiúk, lóra!

Sokan mondják, hogy a lovaglás ma már túlságosan „lányos sport”. Ugyan már! A leghíresebb lovasok a történelemben férfiak voltak. A lovas szakágak élmezőnyében máig jóval több a férfi, mint a nő. Képzeld csak el, milyen klassz, amikor a lovarda néhány fiúját csicseregve rajongja körbe a sok-sok, szebbnél szebb lovas kislány! Mire vársz? Irány a lovarda!

TUDTAD?

Magyarország egyik legérdekesebb nemzeti ünnepe a hat éve indult Nemzeti Vágta. Ezen a rendezvényen az ország minden tájáról érkezett lovasok mérik össze lovaik gyorsaságát. Hazánk nemzetközi erőssége a lovas sportágak közül egyébként a fogathajtás. Kiemelkedő versenyzők ebben a szakágban a Lázár-testvérek. Lázár Vilmos hatszoros világbajnok és sokszoros magyar bajnok a Magyar Lovasszövetség és a Nemzeti Vágta elnöke is.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.