Időszerű - Fő az egészség!

Novemberben a szokásosnál többet hallasz otthon és az iskolában is az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról és a testmozgás fontosságáról. Ez azért van így, mert igen fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk egészségünk védelmére, a betegségek megelőzésére. Az egészség nagy kincs, ezért, mint minden kincsre, erre is vigyázni kell.

Jó tanácsok:

  • Mozogj!
    A rendszeres testmozgás elengedhetetlen feltétele az egészség megőrzésének. A mozgástól a szervezeted edzettebb lesz, jobban működik.
  • Táplálkozz egészségesen!
    Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt! A bennük lévő vitaminok ellenállóbbá tesznek a betegségekkel szemben.
  • A tisztaság fél egészség!
    Fontos a rendszeres tisztálkodás. Gyakran moss kezet! Étkezés előtt és a WC használata után pedig mindig tegyél így! Naponta legalább egyszer alaposan mosd meg az egész tested!
  • Moss fogat!
    A rendszeres fogmosással megőrizheted fogaid egészségét. A főétkezések után naponta legalább háromszor moss fogat! Évente kétszer ellenőriztesd fogorvossal a fogaid állapotát! Ne csak akkor keresd fel az orvost, amikor már fáj a fogad! Könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni!


Jó, ha tudod!

  • A cukros élelmiszerek és az édes üdítőitalok rendszeres fogyasztása fogszuvasodáshoz vezethet, amely sok fájdalmat és akár a fogak elvesztését is okozhatja. A rendszeres fogmosás megakadályozza a fogakon a lepedékképződést, ami a fogak romlásának okozója. Az édességkedvelők figyelmébe ajánljuk, hogy már kaphatók olyan édességek is, amelyek nem károsítják a fogakat (cukormentes rágógumi, cukormentes cukorkák).
  • A mozgás gyorsítja a vérkeringést. Javítja az agy oxigénellátását. Ezáltal növekszik a szellemi frissesség. A rendszeres testmozgás a legjobb betegségmegelőző módszer.


Tudtad?
Közel 80 évvel ezelőtt Németországban több településen is rendeztek egészségügyi hetet. Azóta ez szokássá vált az európai országok legtöbbjében. Sok helyen nemcsak egy hetet, hanem egy egész hónapot szánnak az egészséges életmód megismerésére. Legyakrabban a novembert nevezik ki egészségnevelési hónapnak.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.