Időszerű - A Föld napja

A hatalmas világűrből nézve Földünk csupán egy parányi, kékesfehér gömbnek tűnik. Hét bolygótársával együtt kering a Nap körül. Több milliárd éve forog saját tengelye körül. Április 22-én, a Föld napján kiemelten figyelünk bolygónkra és egyúttal a környezetvédelemre is.

De milyen jó lenne, ha nem csak ezen az egyetlen napon cselekednénk így! Akkor nem kellene attól félnünk, hogy megbetegszik a bolygónk és vele együtt mi magunk is. Ismerkedj meg kicsit közelebbről Földünkkel! Így talán jobban fogsz vigyázni rá…

Sok-sok évmillióval ezelőtt még sem a Nap, sem a Föld nem létezett. Feltételezik, hogy születésükkor hatalmas gáz- és porfelhő alakult ki, amely forogni kezdett saját tengelye körül. Egyre gyorsabban és gyorsabban forgott. Valószínűleg ebből keletkezett elsőként a Nap. Körülötte izzó égitestek jöttek létre, köztük a Föld is. A Nap több bolygóval és más égitesttel együtt alkotja a Naprendszert.
Mai tudásunk szerint a Föld az egyetlen bolygó, amelyen megtalálhatóak az élethez szükséges feltételek: a levegő, a víz és a napfény. Ezek szorosan összefüggnek. Víz nélkül nem léteznének élőlények, és nem keletkezne az élethez szükséges oxigén sem.

A Föld kőzetekből és vízből álló hatalmas gömb. Majdnem háromnegyedét óceánok és tengerek borítják, maradék része pedig szárazföld. Az űrből nézve kéknek tűnik, ezért nevezték el „kék bolygónak”. Fontos kincsünk a légkör, amely körbeöleli a bolygónkat, és kiszűri a Napból érkező káros sugarakat. Attól a sok szennyeződéstől azonban, amelyet az ember termel, a légkört védelmező ózonréteg egyre vékonyabbá válik, és így már az élőlényekre veszélyes sugarakat is átengedi.
A Föld nem teljesen gömb alakú. A déli oldalon valamelyest belapult, északon kissé kitüremkedett. Speciális formája miatt geoidnak, vagyis „Föld-alakúnak” hívjuk. Földünk északi és déli félgömbből áll. Középtájon, ahol a legszélesebb, egy képzeletbeli vonal fut körbe rajta: az Egyenlítő.

Nagyon-nagyon hosszú ideje otthonunk ez a bolygó. És egyre többen élünk rajta. Már több mint hétmilliárdan vagyunk mi, emberek. Gondolj csak bele, mennyi hulladékot termelünk nap mint nap! Számtalan gépet használunk, ezek működése közben sokféle vegyi anyag kerül képződik. Ezek az anyagok megrövidítik az élőlények életét. Szennyezzük vizeinket és a szárazföldet is, ami bizony a növények és az állatok pusztulásához vezet. Ezekben a folyamatokban minden mindennel összefügg. A szennyezett vízben például megindul az algásodás, amely elvonja az oxigént a vízből. Egyre fogy tehát a jó levegő. Nélküle pedig nincs élet.

A Föld felszíne állandóan mozog és nyughatatlan. Vulkánok törnek ki rajta, repedések keletkeznek és hegyek mozdulnak el. Belsejében értékes anyagok képződnek. Az energiatartalékok azonban fogyóban vannak. Újratermelődésükhöz pedig beláthatatlanul sok időre van szükség. Vigyáznunk kell tehát a Földre, hogy még sokáig élhessünk rajta!
 

Néhány fontos adat a Földről

Az átmérője: 12 756 km
A Naptól való távolsága: 149,6 millió km
A nappal és az éjszaka együttes hossza: 24 földi óra
A legmagasabb hőmérsékletű része: 58 °C
A legalacsonyabb hőmérsékletű része: –89,2 °C
A Föld holdjainak száma: 1
Ha pontos adatokra vagy kíváncsi Földünkről, látogass el a http://www.worldometers.info/hu/ oldala!
A Naprendszer bolygói: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz (KÉPEK!!!!)


Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.