Hortobágyi Nemzeti Park

Boldog születésnapot, Hortobágyi Nemzeti Park! Kerek évfordulót ünnepel idén hazánk első és legnagyobb természetvédelmi területe. A Jász-Nagykun-Szolnok, Sza­bolcs-Szatmár-Bereg és Haj­dú-Bihar megye területeit is magába foglaló nemzeti park 40 évvel ezelőtt jött létre.

Tudtad?
A hortobágyi Kilenclyukú híd közel kétszáz éves, ám máig Magyarország leghosszabb kőhídjának számít. 167,3 méterével átível a Hortobágy-patak felett. Feljáróit mindkét oldalon kifelé szélesedőre építették, hogy a csikósok és a gulyások könnyebben felhajthassák rá állataikat.

A Hortobágy Magyarország „arca”
Olyan tájegység, amivel más nemzetek azonosítanak bennünket. Azért lett az emblémánk, mert teljesen egyedi Európában. Folyókkal szabdalt, végeláthatatlan füves pusztaság. A naplementében őshonos lófajtákból álló ménesek vágtáznak, mögöttük karikás ostorukat csattogtatják a csikósok. Kicsit arrébb szürkemarhák hosszú szarvú árnyékai csíkozzák a gyérülő gyepet. A Kilenclyukú hídon átsétáló turisták először gulyáslevest, aztán pörköltet rendelnek. Számukra máig élőnek tetszik ez a kultúra. Mi tudjuk, hogy már csak értékőrzés és vendégcsalogatás, de nem rontjuk el az örömüket…

Lesz magyar sivatag?
Az Alföld sík felszínét a Tisza és mellékfolyói alakították évezredeken át. Az 1800-as évek közepén közbeszólt az ember: gátakat emelt és elterelte a vizeket. Az volt a cél, hogy minél kevesebb legyen az elöntött település áradáskor, és könnyebben hajózhatóvá váljanak a folyók. Hozzáadva az erdők többségének kiirtását, a következmény a mai jellegzetes elsivatagosodó puszta lett. Állat- és növényvilága azonban továbbra is egyedülálló, ezért a nemzeti park egészét a világörökség részének nyilvánították, fokozottan védett terület.

Madárritkaságokban bővelkedik a terület. Vízimadarakra egyáltalán nem szabad vadászni errefelé. A címerállatnak választott darvak minden évben visszatérnek ide Afrikából és Ázsia déli részéről, amint melegszik az idő. Fészkelnek itt a végveszélyben lévő túzokok és a fokozottan védett sasok – no meg még további nagyjából 300 különleges madárfaj. A Tisza löszfalaiba előszeretettel vájnak lyukakat a jégmadarak is. A nemzeti park valódi attrakciói tehát a szárnyasok.

Tudtad?
A Hortobágyi Nemzeti Park nem csupán természetvédelmi szempontból fontos. Továbbéltetve őriz ugyanis egy már csak mutatóban létező, gazdag, ősi kultúrát. Itt még megnézheted, miként végezték dolgukat a csikósok, a gulyások, a pásztorok, a kondások, illetve hogy készültek jellegzetes tárgyaik és ételeik egy letűnőben lévő korban.

 

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.