Hónapról hónapra

Február a tél záró hónapja. Télutónak is nevezik, mert a hónap végétől már lassanként melegszik az idő. Bár előfordul, hogy még megmutatja erejét a tél, de akármilyen hideg legyen is, mindenki tudja: már hamarosan itt a tavasz. A hónap közepén visszatérnek az első seregélyek, a hónap végén pedig megérkeznek a nyári ludak is. Fagymentes időben előbújik a tavasz hírnöke, a hóvirág.

Jeles napok februárban

Február 2. – Gyertyaszentelő napja
Vallási eredetű jeles nap. A katolikus templomokban ezen a napon gyertyát szentelnek. Innen az ünnep neve: gyertyaszentelő. A szentelt gyertyának gyógyító és mágikus erőt tulajdonítanak.

Február 3. – Balázs napja
Szent Balázs püspököt mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. A legenda szerint Balázs püspök megmentette egy özvegyasszony fiát, aki lenyelt egy halszálkát. A püspököt halála után az egyház szentté avatta. Az ő emlékére szokás a Balázs-áldás vagy a balázsolás. Ilyenkor a katolikus pap a hívők álla alá keresztbe tett gyertyát tart és imát mond. Szent Balázs volt a diákok pártfogója is.

Február 14. – Bálint, más néven Valentin napja
Ezen a napon apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak azok, akik szeretik egymást. Ezzel fejezik ki ragaszkodásukat, szerelmüket.


Időjósló napok

Február 2. – Biztosan te is hallottál már a tél végével és a medvével kapcsolatos időjárásjósló hiedelemről. Eszerint, ha a medve ezen a napon kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, és még 40 napig tart a hideg idő.

Február 6. – Dorottya napja
Igazi időjósló nap. A régi megfigyelések szerint: „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis ha február 6-án fagy, akkor tíz nap múlva, Julianna napján olvadni kezd.

Február 24. – Mátyás napja
Időjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz is. „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál.” Vagyis e napon az enyhe idő fagyokat, a fagyos idő ellenben közeli felmelegedést jelez.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.