Hogyan mozognak a lovak?

A legtöbb ló háromféleképpen halad előre: lépésben, ügetésben és vágtában. Ebben a sorrendben is kell megtanulnod a jármódokat.

A lépés

A lépés a leglassabb jármód. A nyeregben ülve jobbra-balra ingadozó mozgásként éled meg. Ha nem leszel tőle tengeribeteg, nyert ügyed van! Lépésben szinte mindenki tud és mer lovagolni. Lényeg, hogy egyenes háttal, mélyen leengedett lábakkal, egyensúlyban ülj, és a csípőddel puhán kövesd a ló mozgását!


Az ügetés

Az ügetés nem minden ló hátán kényelmes. De ha elég bátor vagy, akár az első lovaglóórán kipróbálhatod már. Alapos elsajátítása azonban hosszú hónapokig tarthat. Ügetésben a ló bal első és jobb hátsó patája egyszerre ér talajt, majd elrugaszkodik, rövid ideig „repül” (vagyis mind a négy lába a levegőben van), aztán szintúgy egyidőben ér földet a jobb első és a bal hátsó láb. Kezdők számára olyan érzés, mintha a fel-le irányuló mozgás ki akarná dobni őket a nyeregből. Lényeg, hogy egyensúlyban maradj, a lábaid engedd le egyformán mélyre (legmélyebb pont mindig a sarkad!), ne lóbáld őket, hanem feküdjenek rá puhán a ló oldalára, és a derekad ellazításával kövesd a mozgást!

A vágta

A vágta a leggyorsabb jármód – és a legnehezebb is. Érzésre nagyon hasonlít ahhoz, amikor a gyerekek a hintalovukat alaposan meghajtják: a csípő hol hátra, hol előre mozdul. A vágtának két fajtája van. A „munkavágta” az, amikor folyamatosan ülsz a nyeregben – ezt az idomítás során használjuk. Az a vágta, amikor a nyereg fölött állsz a combjaidon támaszkodva, kissé előredőlve, a „vadászvágta”. Ez kezdőként jóval kényelmesebb. Hogy mikor kezdhetsz vágtázni, attól függ, milyen gyorsan fejlődsz és mennyire vagy bátor. Van, aki csak évekkel az első lóraülés után vágtázik, de sokan már néhány hónap elteltével gyakorolhatják a vágtát – először futószáron.

TUDTAD?

  • Kétféle ügetést különböztetünk meg: a „tanügetést” és a „könnyűügetést”. Az eddig taglalt tanügetésben végig ülve maradsz, és lehetőség szerint teljesen hozzátapadsz a nyereghez. Könnyűügetésben a lábad mindig kengyelben van, és a ló minden második mozdulatára felállsz-leülsz. Tehát amikor a patái a földet érik, akkor ülsz, majd a lebegőfázisban te is kiemelkedsz a nyeregből. Ez valóban „könnyebb ügetés” kezdetben – feltéve, hogy rendesen lenyomod a sarkad. Mert, ha nem, akkor egyfolytában elveszíted és keresgélheted a kengyelt, az pedig nem túl jó móka…
  • Vannak különleges lovak, melyek másféle jármódokra is képesek. Az izlandról származó pónik például „töltölnek”. Töltben az azonos oldali lábak nagyjából egyszerre mozdulnak előre és hátra, ezért különlegesen kényelmes hintáztató érzés a hátukon ülni. Közben gyorsabban haladnak, mint ha vágtáznának. 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.