Hobbi - futball

Hosszú évtizedek óta a világ egyik legnépszerűbb sportja. A kisfiúk többsége szeretne híres futballista lenni, a lányok pedig rendszerint elolvadnak egy-egy sármosabb labdabűvölő láttán. Mindenki ismeri - és mindenki ért hozzá. De mi mégis tudunk újat mondani neked. Nem hiszed?

KÍNAI FOCI

A futball jelenlegi szabályrendszerét alig másfél évszázada fogadták el. Angliából indult világhódító útjára. De vajon tudtad-e, hogy hozzá nagyon hasonló játékot játszottak kétezer évvel ezelőtt a virágzó Kínai Birodalomban? A játékosoknak egy szőrrel és tollal kitömött bőrlabdát kellett egy nagy, hálóval borított kapuba eljuttatniuk úgy, hogy a kezüket nem használták. Közben persze a többi játékos akadályozni próbálta őket. Akárcsak ma.

AZ ANGOL FOCI

A rómaiak és a görögök is játszottak focihoz hasonló csapatjátékot. Aztán a középkorban a szegényebb rétegekhez tartozó angolok kedvelt sportja lett. Akkoriban nem volt ám focipálya. Megesett, hogy a két célt (vagyis kapu) egymástól több kilométeres távolságba jelölték ki! Nem meglepő tehát, hogy az akkori mérkőzések egésznaposak voltak.

A VERSENYEKEN HASZNÁLT FOCILABDA

kerülete 68-70 centiméter, súlya pedig 410-450 gramm. Mérd meg a tiédet, hogy megtudd, játszhatnál-e vele nagy meccsen! A sportág kezdetén a futball-labdák a mai röplabdákhoz és vízilabdákhoz hasonlítottak - tehát hosszúkás idomokból varrták őket. Egy magyar mérnök, Lévay József találta ki az ötszögekből vagy hatszögekből álló változatot.

A VILÁG EGYIK LEGNÉPSZERŰBB FOCISTÁJA

ma egy argentin labdarúgó, Lionel Messi. Az FC Barcelona kétszeres Aranylabdás, Bajnokok Ligája győztes futballistája 2004-ben a spanyol bajnokság legfiatalabb játékosa és gólszerzője lett. Tehetsége kétségbevonhatatlan. Volt olyan évad, amikor 47 gólt szerzett csapatának a fontos mérkőzéseken!

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.