Hónapról hónapra - Szeptember

Szeptemberben a természet még a nyár színeiben pompázik. A növény- és állatvilág azonban már a pihenésre készül. Ezért nevezik ezt a hónapot nyárutónak és őszelőnek is.

Némelyik fa lombkoronája már sárgába fordul. Az állatok vedleni kezdenek, hogy melegebb bundában várhassák a telet. A költöző madarak is szeptemberben indulnak el hosszú útjukra. Beérnek az őszi termések az erdőkben, a mezőkön és a gyümölcsösökben.

Ebben a hónapban is vannak olyan napok, amelyek valamilyen réges-régi szokás vagy hiedelem miatt kiemelkednek a hétköznapok közül.

Szeptember 1. - Egyed napja
Ezt a napot igazi őszkezdő napnak is nevezik. Sok vidéken ezen a napon kezdik el vetni a búzát vagy a rozst. A gyerekeknek pedig ekkor kezdődik az iskola. Úgy tartják, ha ezen a napon esik, esős lesz az ősz és gyenge a tél.
Szeptember 5. - Lőrinc napja
Úgy tartja a mondás, hogy ettől a naptól kezdve már nem olyan édes a dinnye, nem érik tovább, mert egyre hűvösebb az idő.
Szeptember 8. - Kisasszony napja
Ez a nap Szűz Mária születésének emléknapja. Fecskehajtó kisasszonynak is nevezték ezt a napot, mert úgy gondolták, hogy e napon indulnak útnak a fecskék. Néhol ekkor kezdték el az őszi gabona vetését és a dióverést is.
Szeptember 12. - Mária napja
Szűz Máriának a neve napja. Számos templomot, kápolnát neveztek el Jézus édesanyjáról, Máriáról, így egyes vidékeken az e naphoz közeli vasárnap van a búcsú napja.
Szeptember 21. - Máté napja
Máté a 12 apostol egyike volt, az első evangélium írója. Ez az ő emléknapja. Egyes vidékeken ezen a héten vetették a búzát. Ezekben a napokban a gazdák a búza vetése előtt megszenteltették a vetőmagot, és tiszta ruhába öltöztek. Szótlanul tették meg az utat a gabonaföldig. A megszentelt vetőmagot egy abroszba kötötték és a nyakukba akasztották. A földön lépkedve kézzel szórták szét a magot. Miután végeztek, magasra dobták a vetőabroszt, hogy nagyra nőjön a gabona.
Szeptember 29. - Mihály napja
E naphoz sok népi hagyomány fűződik. Ekkor hajtják vissza a legelőről az állatokat téli szálláshelyükre. Az ország egyes vidékein úgy tartják, hogyha a fecskék eddig a napig nem keltek útra, hosszú őszre lehet számítani.

Szeptemberi időjósló napok
Szeptember 5. - Ha ezen a napon szép idő van, száll az ökörnyál a levegőben, hosszú lesz az ősz. A fák megállnak fejlődésükben, készülnek a télre.
Szeptember 8. - Ha esik az eső, akkor az elkövetkező időszakban is sok lesz a csapadék.
Szeptember 29. - A mennydörgés szép őszt, de kemény telet jelent.

Közmondások, szólások
Szeptember szép ember, október csúf ember, november rossz ember.
Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet.

Szeptemberben születtek
Kossuth Lajos (1802-1894)
1802. szeptember 19-én Monokon született Kossuth Lajos. Jogásznak tanult, majd országgyűlési tudósítóként lapot szerkesztett, amelynek rendszerellenes tartalmáért bebörtönözték. Kiszabadulva a Pesti Hírlap szerkesztője lett, és cikkeiben tovább harcolt a magyar nép jobb életéért. Az 1847-48-as országgyűlésen már az ellenzék vezére, majd mindvégig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezéralakja. Ő volt a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, majd Magyarország kormányzója. A szabadságharc bukása után önként vállalt száműzetésben halt meg.

Blaha Lujza (1850-1926)
1850. szeptember 8-án Rimaszombatban született a magyar színjátszás nagy alakja, akit a közönség szeretettel a "nemzet csalogányának" nevezett. Először gyermekszerepekben lépett fel Győrött, majd a fővárosban játszott. Mindenütt nagy sikerrel szerepelt. Tehetségének, csodálatos játékának és varázslatos személyiségének köszönhetően fél évszázadon át az ország leghíresebb színésznője volt. Róla nevezték el Budapesten, még életében, a Népszínház előtti teret. 1926. január 18-án hunyt el.

További híres emberek, akik szeptemberben születtek: Benedek Elek, Tamási Áron.
Nézz utána életüknek az interneten!


Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.