Gyógyító gyomok

Biztosan megtanultad már, hogy a gyomnövények nemkívánatosak a kertben. Irtani kell őket, mert elveszik a kultúrnövények elől a fényt és a táplálékot. De azt vajon tudtad-e, hogy a gazok némelyike gyógyhatású? Azért mindig kérdezz meg egy szakértőt, mielőtt öngyógyításba kezdenél négykézlábra ereszkedve…

Közönséges bojtorján

Bogáncs néven közismertebb. A hatalmasra növő, ragadós, tüskés, lila virágokat hozó bojtorján salátaszerű levele valódi csodaszer. Teaként fogyasztva vértisztító és vízhajtó. A gyulladt bőrfelületet pedig nyugtatja, ha bedörzsölik vele. Gyökerének kivonatát bőrbetegségek és kötőszöveti gyulladások gyógyítására használják. Ez a jótékony gaz akár másfél méter magasra is megnőhet. Kétnyári, vagyis legfeljebb két évet él. Szúrós, ragadós feje ráakaszkodik ruhára, állatbundára. De láthatod, nem csak bosszúságot okoz…

Kövér porcsin

Talán sosem figyeltél fel rá, olyannyira jelentéktelen. A föld felszínén elterülő, apró, sárga virágokat hozó, húsos levelű gyom a porcsin. Kinő akár az aszfaltból is, ha a repedésébe lerakódott némi föld. Igénytelen és nagyon gyakori növény Magyarországon. Képzeld csak, húsos, vasban és C-vitaminban gazdag levélkéi jó ízűek, és főzés nélkül fogyaszthatók. Saláták, savanyúságok fűszereként is használják. Préselt nedve jó hasmenés, szívelégtelenség gyógyítására. Kifőzve hűsítő borogatás vagy frissítő fürdő készíthető belőle.

Parlagi ligetszépe

Kétnyári növény, és ha hagyják, másfél-két méteresre is megnőhet homokos vidékeken. Valóban csodálatos látvány a sudár, virítóan sárga virágú gyom, ezért helyenként dísznövénynek meghagyják. Pedig, ha tudnák, hogy virágán kívül minden része gyógyhatású… Szára, levele és gyökere általában főzve vagy párolva fogyasztandó. Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, jótékony hatású bőrpanaszokra, ízületi gyulladásra, emésztési problémákra, köhögésre.  

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.