Doktor néni, mondd csak...

Ősszel és télen gyakrabban vagyunk betegek. Pedig betegnek lenni nem jó… Kíváncsi vagy, miként óvhatod meg magad? Dr. Balogh Bibiána Diána válaszol.

– Te nem vagy fehér köpenyben, mint a többi doktor néni. Miért?

– A fehér köpeny nagyon hivatalos, rögtön megilletődik minden kisgyerek, ha meglátja. Pedig éppen az lenne a lényeg, hogy el tudd mondani nekem, hol fáj, mi a baj – félelem nélkül. Ezért szoktam letenni a fehér köpenyt. És még ajándékot is adok a gyerekeknek, akik beszélgetnek velem és segítenek a saját gyógyításukban. 

– Mit tegyek, hogy ne kapjam el a betegséget? 
– Aki mindig kezet mos szappannal étkezés előtt, sok gyümölcsöt és vitamint fogyaszt, sportol és ilyen hideg időben az orrán át veszi a levegőt, hogy ne fázhasson meg a torka, azt nehezebben gyűri le a betegség. És fontos, hogy legyen időd arra, amit igazán szeretsz. Ha ugyanis a lelked rendben van, akkor a tested is jobban ellenáll a baktériumok és vírusok támadásának. 

– És ha mégis elkapom?
– Akkor mindenképpen maradj otthon, és bírd ki néhány napig az ágyban! Ha a lázmérőd 37 foknál többet mutat, bizony hőemelkedésed van. Ilyenkor célszerű bevenned egy lázcsillapítót. Ha 37,5 fölé emelkedik, irány a hűtőfürdő! Kérd meg anyát, hogy engedjen meleg vizet a kádba, ülj bele, majd fokozatosan hűtsétek, míg rázni nem kezd a hideg! Akkor kiszállás, gyors felöltözés, ágybabújás! Ismételjétek meg ezt többször, ha a láz makacs! Nagyon fontos, hogy sok folyadékot igyál ilyenkor! Legjobb természetesen a meleg kamillatea, de ha nem szereted, ihatsz bármit. Lényeg, hogy sok legyen! Vágjatok félbe egy citromot, mártogasd kristálycukorba, és nyald le róla a cukrot! Finom és hatékony édesség ez ilyen nehéz időszakokban. Viszont, ha három-négy napon belül sem leszel jobban, mindenképpen menj orvoshoz!

– Mit tegyek, ha betegen jön iskolába az egyik osztálytársam?
– Az anyukájának tudnia kéne, hogy beteg kisgyereket nem szabad közösségbe engedni… Ha mégis köhögve, tüsszögve érkezne valaki, gyakran szellőztessétek a termet! Ezek a téli betegségek általában a levegőben terjednek, vagy például úgy, hogy megfogod valakinek a kezét, amibe előtte beleköhögött. Tehát legyél óvatos – de azért ne bántsd a beteg kisgyereket! Van éppen elég baja…

– Nem szeretem a gyógyszereket… Van más megoldás?
– Az első néhány napban egyáltalán nincs szükség gyógyszerekre - a lázcsillapítón kívül. Köhögésre kanalazz lándzsás útifű szirupot, és kérd meg anyát, hogy mentolos krémmel kenegesse a hátad és a mellkasod. Ha eldugul az orrod, használjatok sóoldatot a kiöblítéséhez. Amennyiben ez nem lenne elég, jöhet a gyógyszertári orrcsepp. De vigyázz, két hétnél tovább ne használd, mert kimarhatja a nyálkahártyád! Komolyabb gyógyszerekre akkor lesz szükség, ha elhúzódik a betegség.

 

Kérdezz te is a doktor nénitől!

szivarvany@apaczai.hu

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.