Csodálatos állatvilág - A legnagyobb macskaféle

A tigrisek a legnagyobb macskaféle ragadozók. Főként India és Délkelet-Ázsia erdeiben élnek, de Szibériában is előfordulnak, itt élő fajuk a legnagyobb mind közül. A tigrisek magányos vadászok. Csak a párzási időszakban keresik meg egymást. Sokáig kedvelt zsákmányai voltak a vadászoknak, akik bundájukért ejtették el őket. Ma már valamennyi fajuk védett.

A tigrisek többnyire egyedül élnek. Csak a nőstények maradnak hosszabb ideig együtt a kölykökkel. Leginkább alkonyat után és éjszaka vadásznak. Ritka kivételt jelentenek a macskafélék között, mert szeretik a vizet, jól és kitartóan úsznak. Visszahúzódó karmaik és erős lábaik segítségével ügyesen másznak fára. Hatalmas, akár 8-10 méteres ugrásokra is képesek.

A hímek és a nőstények egyaránt saját területet birtokolnak. A hímeké többszöröse lehet a nőstényekének. Saját területük határát állandóan megjelölik a vizeletükkel. Egyedül az ember jelent veszélyt számukra. A szülőknek azonban nagyon kell vigyázniuk a kölykeikre, mert a kifejlett társaik megölhetik őket.

A tigrisek képesek elejteni a szarvast, az antilopot, a vaddisznót és a bivalyt, de akár még a fiatal elefántot vagy orrszarvút is. Emellett a kistestű fajok (például madarak, halak, rágcsálók, kétéltűek, hüllők) számára is veszélyt jelentenek. Általában nem esznek mindennap, de egy-egy vadászat alkalmával akár közel 40 kg húst is elfogyaszthatnak. A kisebb állatokat a tarkójukon ejtett harapással ölik meg, míg a nagyobb testű prédának a torkát harapják át, így fojtva meg azt.

A tigrisek kicsinyei általában tavasszal jönnek a világra. Rendszerint 2-3 kölyök látja meg a napvilágot, amiknek csak a második héten nyílik ki a szemük. A kölykök három hónapos korukig szopnak. Szilárd táplálékot a második hónaptól kezdve fogyasztanak. Önállóvá azonban csak másfél éves koruktól válnak. A nőstény egyedül neveli utódait, akik féléves koruktól követik az anyjukat a vadászatok során.

Száz évvel ezelőtt még mintegy 100 000 tigris élt szerte Ázsiában. Mára azonban a legoptimistább becslések is csupán 7000 példányra teszik a számukat. A tigrisek fennmaradását elsősorban az orvvadászok és élőhelyük tönkretétele - az emberek lakta területek bővülése miatti összezsugorodása - veszélyezteti. Egyes területeken kíméletlenül üldözik őket, mivel veszélyt jelentenek a háziállatokra.

Hihetetlen, de igaz!

  • A szibériai tigris testtömege akár a 300 kg-ot is meghaladhatja. Testhossza a 2 métert is elérheti.
  • A tigris kitartó vadász. Átlagosan 10-20 vadászatból mindössze egyszer talál zsákmányra.
  • Várható élettartamuk a szabad természetben mindössze 10 év. Fogságban azonban 20 évig is elélhetnek.

Tudtad?

  • A tigris ötször olyan jól lát a sötétben, mint az ember.
  • A tigris rendszeresen élesíti a karmait. Többnyire ugyanannak a fának a törzsén, éveken át.
  • A kölykök először csak olyan állatokat ejtenek el, amelyeket az anyjuk már megsebzett. Csak ezután sajátítják el a vad követésének tudományát. Meg kell tanulniuk hangtalanul becserkészni az állatot. Kétéves korukban már egyedül kell elboldogulniuk.


Tigrisek Magyarországon
A tigrisek állatkerti tartása és tenyésztése nagyon fontos. Szibériai tigriseket Abonyban, Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben tartanak, Nyíregyházán és Győrben fehér tigrist, szumátrai tigrist pedig Veszprémben láthatunk. Ezen kívül élnek tigrisek Pécsett, Jászberényben és Miskolcon is. Mivel nagy népszerűségnek örvendenek a tigrisek az állatkertekben, világszerte eredményes kampányokat indítottak megmentésükért. Az adományokat a vadon élő tigrisek védelmének megsegítésére használják fel.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.