Az úszás

Ha olyan sportot szeretnél, ami fejleszti az izmaidat, szépre formálja az alakodat, javítja a tartási hibákat és még élvezetes is – akkor irány az uszoda!

Sok állat nem szereti a vizet. Mi, emberek viszont valamiért igencsak vonzódunk hozzá. Az úszástudás természetesen mindenekelőtt azért hasznos, mert segítségével a vizes veszélyhelyzeteket nagyobb eséllyel ússzuk meg ép bőrrel – szó szerint. Mindemellett szórakoztató, kellemes és egészséges mozgásforma.

Az úszás valamennyi izmodat átmozgatja. Aki gyerekkorában sokat úszik, annak sokkal erősebbek lesznek a csontjai, és szépen, szabályosan fejlett izmokat növeszt. A kis lábujjadtól a tarkódig minden tornászik a medencében. Erősödik tőle a tüdőd is. Ennek köszönhetően valamennyi más sportot könnyebben végezhetsz, és a lépcsőzésben sem fáradsz el. Kiválóan alkalmas a kialakult tartáshibák (púposság, beejtett vállak, ferde gerinc…) kezelésére. Csakúgy, mint a súlyfelesleg leküzdésére. Az úszóknak rendszerint különlegesen szép, harmonikus az alakjuk.

Miközben összehangolod a mozdulataidat, hogy a víz felszínén maradj, és arrafelé haladj, amerre szeretnél, az elméd is folyamatosan pörög. Amit itt úgy tanulsz meg, hogy szinte észre sem veszed, annak hasznát veheted a hétköznapokban, például tanulás közben. Megtanulsz ugyanis koncentrálni, vagyis összpontosítani a dolgokra. Emellett pedig a víz simogatása jó hatással van a hangulatodra is.

Tudtad?

  • Az úszás hazánk egyik sikersportágának számít. Nincs olyan olimpia, ahonnan ne hoznánk haza fényesen csillogó érmeket. Egerszegi Krisztina az egyik legnépszerűbb és legeredményesebb úszónk. Öt olimpiáról is aranyéremmel tért haza.
  • Amikor megszületünk, van egy különleges tulajdonságunk: a búvárreflex. A kisbaba, ha a fejét a víz alá nyomják, automatikusan elzárja a légutait, vagyis nem próbál levegőt venni ott, ahol nem tudna. Ez 6-7 hónapos korig tart. Azután azoknál a csecsemőknél is eltűnik, akiket közben folyamatosan vittek babaúszásra.



 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.