Az ezerarcú lovassport

Ha már tudsz annyira lovagolni, hogy mindhárom jármódban biztonságosan ülsz, ideje eldöntened, merre tovább. Lovas szakágak egész sora vár! Íme, egy kis ízelítő.

Díjugratás

A legnépszerűbb, leglátványosabb szakág. Az ugrópályán 8-10 akadályt állítanak fel. A kezdők 60-70 centimétereket ugratnak a versenyeken, a profik viszont már 140-150 centimétereket. Az akadályok sorrendjét be kell tartani. Lényeg, hogy a lovas minél gyorsabban, a rudak leverése nélkül teljesítse a pályát. 

Díjlovaglás

A díjlovas versenyek színtere a „négyszög”. Ezen a téglalap alakú homokos pályán a lovak szinte táncolnak. A ló és lovasa közötti tökéletes összhangot pontozzák a bírók. Mindhárom jármódban teljes harmóniában kell együttműködniük, hogy a néző úgy érezze, mintha a ló a lovas gondolatát olvasva végezné az olykor igen nehéz feladatokat.

Voltizsálás

Voltizsálás közben a ló futószáron körbe lép, üget, vagy vágtázik. Hátára kapaszkodókkal felszerelt hevedert erősítenek. Ebbe csimpaszkodva végeznek különböző tornászmutatványokat a gyerekek. Az ügyesebbek még a lóról le- és a lóra felugrást is meg tudják csinálni mindhárom jármódban.

Tudtad? 

A lovakat általában 3-4 éves korukban lovagolják be, addigra fejlődnek ki rendesen. Itt ér véget normál esetben a gyermekkoruk. Az angol telivérek azonban már másfél évesen futnak versenyeken. Ez általában jócskán rányomja bélyegét a további életükre. Kevés kerül le a pályáról egészségesen.  

Lóverseny

„Nem lóverseny!” – szoktuk mondani, ha valaki valamit túl gyorsan csinál. Mert a lóversenyen bizony nem számít más, csak a gyorsaság. Itt kizárólag angol telivér fajtájú lovak futhatnak, és az győz, amelyik a leghamarabb ér célba.

 

WESTERN VERSENYEK

Amerikában más nyeregben és máshogy lovagolnak. A westernnyergek valódi műalkotások: díszesek, hatalmasak és kényelmesek. A western stílusban is vannak szakágak. Száguldozva hordókat kerülgetnek, vagy leszúrt oszlopok között szlalomoznak, marhát lasszóznak és terelnek. A westernversenyekhez szívesebben használnak kistermetű, zömök és nyugodt amerikai lófajtákat, amilyen a quarter horse (ejtsd: kótörhorz) és az appaloosa (ejtsd: apalúza).

 

TUDTAD? 

Kisgyerekek és kezdő lovasok számára gyakran rendeznek lovas ügyességi versenyeket. Ezek valójában inkább játékok lónak, lovasnak egyaránt.

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.