Az én városom: Zalaegerszeg

Zala megye székhelye meseszép, dimbes-dombos területre épült. Erdők veszik körül, rengeteg tava és patakja van. A város maga kényelmesen nagy. Kis idegenvezetőnk, Molnár Bence már egyedül bringázik el benne a számára fontos helyekre.


Ismerem a szülővárosomat, mint a tenyerem! Tízéves vagyok, de anya már nagyon sok helyre elenged egyedül. A belváros peremén lakunk, kényelmesen eltekerhetek pár perc alatt bárhová. Szerencsére megmaradtak a zöld területek! 2008-ban elnyertük a Magyarország legzöldebb városa címet.

Zalaegerszegen és környékén sok tó és patak van. A csodaszép Gébárti-tavat két kis patakból duzzasztották fel. Ez volt az egerszegiek strandja, de amióta megépült a szomszédos akvapark és a termálfürdő, valamivel kevesebben járnak ide. Ennek persze a horgászok örülnek. Mi azért mindig kijövünk nyáron.

A Göcseji Falumúzeum a megyeszékhely egyik jelképe. A göcseji tájegység negyven jellegzetes házát építették újjá a Zala folyó egyik holtága mellett. Ugyanúgy, mint a régi falvakban, libákkal, tyúkokkal, kacsákkal, kecskékkel és szamarakkal találkozhatunk. Gyakran látogatunk ide, hiszen sok városi rendezvényt tartanak a skanzenben.

Meg azért is, mert a falumúzeum területén lévő olajmúzeumban dolgozik a pótapukám, és sokszor segítek neki. Kevesen tudnak róla, pedig ez az ország egyetlen olajmúzeuma. Kiállítottak fúrófejeket, szivattyúkat, munkagépeket, amiket a földben lévő olaj kitermeléséhez használtak régen.

Zalaegerszegen rengeteg érdekes dolog van. A tévétorony hatalmas, a közepén körpanorámás étteremben lehet ebédelni. Mindenhol ezt népszerűsítik, pedig szerintem sokkal érdekesebb a nemrég megújult belváros. Ez a város lelke. Minden itt van, ami számít, és alig párpercnyi sétára egymástól. A Dísz téren áll a göcseji tulipánt mintázó szökőkút. Mindig fényképezkednek mellette turisták... - tegyetek így ti is!

A szomszéd utcában áll a Hevesi Sándor Színház. Iskolai bérletem van, minden új gyerekdarabot megnézünk. (Fergetegesek!) Pár lépés, és már a törzshelyemnél vagyunk: itt a könyvtár. Matek tagozatra járok, de imádok olvasni! Meg a szép dolgoknak is barátja vagyok, úgyhogy a zsinagóga semmiképpen nem maradhat ki a város bemutatásából. Különleges épület - még akkor is, ha belül már hangverseny-terem...

Szeretem Zalaegerszeget. Zalaegerszegnél jobban még talán Pestet. De azt is csak a metró miatt. Szóval, ha szép és modern várost akarsz látni, látogass el hozzánk!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.