Az én városom: Veszprém

Nem csoda, hogy Gizella királyné, Szent István királyunk felesége annyira szerette ezt a várost... Veszprém valóban meseszép. Dimbes-dombos területre épült, a belvárosi utcák szűkek és kacskaringósak. Veszprém megye székhelyét Bálint Benedek mutatja be nekünk.

Az első, ami eszembe jut Veszprémről, az a vár. Szerintem ez a legszebb és legkülönlegesebb dolog nálunk. Olyan régi, hogy azt elképzelni is nehéz. Szép templomok, épületek és szobrok vannak a falakon belül, és nagyon messze ellátni odafentről, meg az onnan kinyúló Benedek-hegyről. Szent István és Gizella szobra a várudvarra néz. Szívesen fényképezkednek velük a turisták.

Nemrég csináltak egy új utat, ami a várat összeköti az állatkerttel. Pár perc alatt el lehet érni egyiktől a másikig. A Veszprémi Állatkert is csoda ám! Az én kedvencem a párduc, és nagyon szeretem még az óriáskígyókat. Gyakran járunk ide a családommal. Felnőttkoromban állatorvos szeretnék lenni, és vadállatokat is akarok majd gyógyítani.

Ha valaki az állatkertből a várba akar jutni, vagy fordítva, át kell mennie Veszprém egyik jelképe, a viadukt alatt. A viadukt hivatalos neve: Szent István völgyhíd - de nálunk nemigen hívja így senki... Hatalmas, különleges építmény. Egy szép kis patak csordogál alatta, ami a vár felé folyik. A partján van egy sétálóút, ami igen jó futópálya. Nekem való, mivel tájfutó vagyok.

Veszprém egyre épül és szépül. Nemrég adtak át egy hatalmas játszóteret. De nem akármilyen ám! Az a neve, hogy "A part alatt...", és minden játék vagy tárgy, ami ott van, a népmesékhez kötődik. Ide pláne gyakran szoktunk járni a testvéreimmel. Klassz hinták és mászókák vannak. A játszótér melletti sziklán meg a felnőttek szoktak mászni. Apukám is. Tehát nagyon szívesen elhoz minket - hogy jöhessen.


Azért szeretem Veszprémet, mert nagyon szép, és a múltja miatt nagyon érdekes. Fontos dolgok történtek itt régen: voltak nagy csaták, királynékat koronáztak meg nálunk. A várunk még a tatároknak is ellenállt, pedig erre a többi vár nemigen volt képes. És van itt minden: színház, múzeumok, könyvtár, rengeteg templom... Nem szeretnék máshol lakni. Hiányozna a vár, amit egyébként a szobámból is látok.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.