Az én városom: Pécs

Baranya megye székhelye varázslatosan szép. Dimbes-dombos, hegyes-völgyes, tele mesés romokkal, rengeteg zöldterülettel. Egyszerre modern és réges-régi. Kis idegenvezetőnk, a 8 éves Dick Enikő otthonosan mozog szülővárosában.

Pécs gyönyörű város. Sokfelé utazunk anyáékkal, de ilyen csodálatos helyen még nemigen jártam. Szeretek itt élni. Gyereknek lenni is jó Pécsett. Sok a játszótér. Van egy a hegytetőn, az állatkert felett - ott szoktuk tartani a születésnapi bulimat. Onnan látszik az egyik jelképünk: a tévétorony. Na, abból aztán messzire ellátni. És még étterem is van benne!

Ha jövünk le a hegytetőről, a kacskaringós szerpentin mellett meseszép kilátás tárul elénk. Itt áll a felszabadulási emlékmű. Állítólag Nikét ábrázolja a szárnyas nőalak, aki a görögöknél a győzelem istennője volt. Ami azt illeti, nekem a szobornál sokkal jobban tetszik a panoráma. Egész Pécs a lábunknál fekszik. Ott a székesegyház, a dzsámi...

Amellett, hogy a legmodernebb magyar városok egyike a miénk, a kora is tekintélyes. A rómaiak idején gyönyörű paloták álltak itt. Mára csak a sírkamráik maradtak meg a föld alatt. A Cella Septichora1 az akkor még Sopianae-nak2 hívott Pécs ókori műemléke. Nem messze tőle feltártak egy ókeresztény sírkamrát egy kápolna maradványai alatt. A kápolna alapjait megőrizték.

A Barbakán egy középkori erőd bástyája volt. Meghagyták és beépítették a püspökvár falrendszerébe. Nálunk az emberek szeretik a történelmüket. Ezek a csodás régiségek egyébként mind a belvárosban vannak. Csakúgy, mint a székesegyház, vagy másik nevén a bazilika. Ennek az alapjai közel 1600 évesek. Még Pécs egykori híres püspöke, a Mátyás király korában élt költő, Janus Pannonius3 is ide van eltemetve.

Pécs főtere a Széchenyi tér. Itt áll a város másik jelképe: Gázi Kászim pasa dzsámija. A dzsámi az iszlám hitűek szent helye. Akkor épült, amikor Magyarország nagy része török kézben volt. A sors úgy hozta, hogy ma katolikus templom... Ennek a dzsáminak volt minaretje - tehát állt mellette egy kecses torony -, de lebontották. Van azonban nem messze egy másik dzsámink. Annál megmaradt a minaret.

Ami még minden gyerek számára érdekes nálunk, az a lakatfal. Fogalmam sincs, ki tette ide az első lakatot, de ma már több ezer lóg a kerítésen. És egymáson. A szerelmesek akasztják ide őket. Anyáék lakatja is itt van valahol az alján.

Szóval Pécs sok szempontból különleges város. És én nagyon, de nagyon szeretem! Mindenképpen látogass el hozzánk! Egészen biztosan elvarázsol majd...

1 ejtsd: cellá szeptihóra

2 ejtsd: szofiáné

3 ejtsd: jánusz pannóniusz

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.