Az én városom: Debrecen

Varázslatosan szép, réges-régi város Debrecen a keleti határszélen. Cívisváros - vagyis évszázadok óta jómódú nagypolgárok lakják. Hajdú-Bihar megye székhelyét, az "Alföld fővárosát" lakója és rajongója, Nagy Bálint mutatja be neked.


Szerintem Debrecen a világ egyik legszebb városa. Vannak, akik azt mondják, hogy szép, szép, de hiányzik mellőle egy hegy és egy folyó. Nincs igazuk! Így is csodálatos és különleges. Nem akarok máshol élni később sem. Voltunk nyaralni a Balaton mellett, Siófokon. Az is nagyon szép hely - ám egy idő után hazavágyom.


Aki kíváncsi a városra, az menjen fel a Nagytemplom tornyába. Onnan belátni az egészet. Én már sokszor voltam, de sajnos mindig esett az eső... Remélem, más kevésbé lesz peches. Innen nem messze van a csodaszép református kollégium. Talán egyszer én is ide járok majd. Elképesztő, de már több száz éve áll! Ide járt nagy költőnk, Arany János és a híres írónő, Szabó Magda. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Szabó Magdáról nevezték el a főtéri könyvesboltot. Ezt imádják a gyerekek - hiszen cukrászda is egyben. Olyan finom dobostortát és kókuszkockát máshol még nem ettem...

A Tímárházba, vagy másik nevén a Kézművesek Házába mindenképpen érdemes benézned, ha erre jársz. Ezen a részen régen a tímárok laktak. Bőrrel foglalkozó mesteremberek voltak, cipőket is készítettek. Egymás mellett éltek az azonos mesterséget űző iparosok több utca hosszan! Érdekes, nem? Ma már egy sem maradt közülük. Házaik helyén lakótelep épült. De a Tímárház olyan, amilyen régen volt. Gyakran járunk ide az osztállyal és családosan. Rengetegféle kézműves foglalkozás van. Lehet gyertyát önteni, népi hangszereket készíteni.

Ha valaki sportolni szeretne, arra is rengeteg lehetőség van nálunk. Én szertornázom, csapatban voltunk már diákolimpiai bajnokok, egyéniben pedig ezüstérmes lettem. A bátyám, Sanyi vízilabdázik. Tagja a városi csapatnak. A Sportuszodában edzenek. Szeretek oda járni. Bár csak pár éve nyitott meg, máris Debrecen egyik nevezetessége. A másik vizes érdekesség az Egyetem sugárút végén, a Debreceni Egyetem előtt álló szökőkút. Egy hatalmas medence, amiből kétoldalt kupolaszerűen törnek a magasba a vízoszlopok. Valami csodálatos, tényleg. Ilyenkor, nyáron, amikor működik, arrafelé szoktunk hazamenni. Kerülő, de megéri. Kár, hogy belemenni nem szabad, nem lenne rossz a nagy melegben. Azért egyszer sikerült beleesnem...

Amiről viszont országszerte (ha nem világszerte) híres városunk, az a Virágkarnevál. Elképesztő színkavalkád, rengeteg ember. Egészen kicsi korom óta mindig megnéztük a felvonulást, és arról álmodoztam, hogy egyszer majd én is ott megyek. Bejött: évek óta a "Debreczeni Arany-keresztes Lovagok" hadapródjaként vonulok. És nagyon élvezem. A Nagyállomástól a Nagyerdőig megyünk ilyenkor. Nem kis gyalogtúra...

A Nagyerdő pedig valódi erdő és kedvelt kirándulóhelye a debrecenieknek. Itt van az állatkert, a vidámpark meg a jégpálya - szóval minden jó egy helyen. Még ezer helyet kéne felsorolnom, amik legalább ilyen fontosak és érdekesek. De persze ez lehetetlen. Meg nem is érdemes. Gyere el, és nézd meg őket a saját szemeddel!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.