Az én városom: Budapest

Fővárosunk messze földön híres meseszép épületeiről, emlékműveiről. És persze a Budát Pesttől, a nyugati országrészt a keletitől elválasztó Dunáról. Bemutathatnánk neked úgy, ahogy az útikönyvek szokták, Halászbástyával, Vajdahunyad várával és állatkerttel... De mi inkább azt láttatjuk belőle, ami kis idegenvezetőnknek, Kovács Marcellnek valóban fontos.


Kispesten lakunk. Bár a mi környékünkön mindenhol tízemeletesek magasodnak, néhány utcával arrébb van a Wekerle-telep. Ott a házak többsége legalább százéves! A városrész központjában hatalmas park terül el, benne egy nagy játszótér. Gyakran járunk ide anyával és a nővéremmel. A parkot körbeveszik a szép, régi házak, és sugarasan indulnak ki innen az utcák. A levegőből nézve az egész Wekerle-telep napocskának látszik.


A Népliget sincs messze tőlünk. Ide kerékpárral szoktunk kimenni. Szerintem a legjobb az egészben az a domb, ahonnan ezerrel le lehet tekerni... De azért tudom, hogy az emberek általában arról ismerik a ligetet, hogy itt van a planetárium. Különleges épület, nagyon érdekes, csillagászati témájú tárlatokat rendeznek benne. Réges-régen volt itt egy messze földön híres bábszínház is: Kemény Henrik Bábszínháza. Sajnálom, hogy én már nem láthattam egyetlen előadást sem. Autó- és motorversenyeket viszont igen. Annyira tetszettek, hogy akkoriban autóversenyző akartam lenni. Ma már inkább focista. Mondjuk a Barcelonában. Vagy bankár...

A Duna csodálatos kincse Budapestnek. Ha az ember átmegy a budai oldalra, és visszanéz Pestre, hát az valami gyönyörű! Végig csodaszép régi és új épületek sorakoznak egymás mellett. Például a Nemzeti Színház, ami kereken tíz éve nyitott. Az épületet rengetegen kritizálták. Nekem tetszik. Mindig megnézem, ha arra járok.

Ami meg aztán pláne különleges a Duna-parton, az a Parlament épülete. Sosem láttam még hasonlóan csodálatos palotát. Utánanéztem: Steindl Imre tervei alapján épült, és majdnem két évtizeden át dolgozott rajta közel ezer ember. Azt hiszem, amikor elkészült, ők is látták, hogy megérte. Nem véletlenül járnak csodájára a világ minden tájáról.


Van még egy hely errefelé, ahova főleg nyáron gyakran járunk. Egy igazi, homokos part. A Kopaszi-gát alig néhány éve nyitott, de nagyon népszerű. Csodálatos látvány a teraszos kialakítású öböl.  
Még sokáig sorolhatnám az ilyen apró csodákat, amikkel Magyarország fővárosa tele van. De nem teszem. Leghelyesebb, ha te is eljössz ide, és felfedezed őket!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.