Az én iskolám: Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér

Kicsi városka Jászkisér, alig pár kilométerre Jászberénytől, de az iskolája irigylésre méltó. Termálvizes uszodája van, és bizonyos órákon hordozható számítógépekkel dolgoznak a gyerekek. Az egyik negyedikes kisdiák, Makai Viktória vezetett körbe bennünket - aki büszke az iskolájára.

Aki ellátogat az iskolánkba, annak általában tátva marad a szája ámulatában. Nem csoda... Három évvel ezelőtt az igazgató bácsi, Kiss Lajos újraálmodta az egészet. Egymás után adta be a pályázatokat - és mindent megnyert. Öt épületből áll a suli. A főépület, ahol a felsősök tanulnak, egyszerű kockaépületből mára ultramodern csoda lett. A viccesebb kedvű felnőttek csak "wellness-iskolának" hívják - mert kényeztetően kényelmes és korszerű.
A legkülönlegesebb nálunk mindenki szerint az uszoda. 25 méter hosszú a medence, vagyis hivatalos versenyek rendezésére is alkalmas. És amit nagyon szeretek benne: jó meleg a víz... Hát persze, hiszen termálkútból jön. Nemcsak mi használhatjuk, hanem az egész város. A csarnokban még szobabiciklik és más kondigépek is vannak. Ha pénz kell valamire, az igazgató bácsi mindig kitalál valamit...


A suli sikertörténete azért érdekes, mert amúgy nem túl rózsás a helyzet a mi vidékünkön. A diákok többsége hátrányos helyzetű családból érkezik. Általában súlyos anyagi problémáik vannak. Olyan is akad, akinek a szülei el sem végezték a nyolc osztályt. Nekik sokkal nehezebb lépést tartani velünk. A tanáraink nagyon figyelnek rájuk. Azokkal pedig, akiknek tényleg nehezen megy a tanulás, gyógypedagógus foglalkozik délutánonként. A tehetségeseket ugyanekkor külön csoportokban fejlesztik. Én tanár szeretnék majd lenni. És pont ilyen iskolában.


Csodálkozni szoktak az emberek, hogy nálunk szinte mindenhol interaktív táblák vannak. Ráadásul bizonyos óráinkon (leggyakrabban matematikán) hordozható számítógépekkel dolgozunk. A tanár és a tanulók előtt is van egy-egy notebook, azon oldjuk meg a feladatokat. Szerintem ez nagyon különleges dolog. Kevés helyen van így, ha jól tudom...
A főépületünkben még lift is van! Elsősorban a tolókocsival közlekedő, vagy mozgásában korlátozott gyerekeknek készült, de néha mi is járhatunk vele. Az egész épület akadálymentesített egyébként - vagyis, ha lesznek ilyen tanulók, segítség nélkül eljuthatnak bárhová.
Most 550-en vagyunk a Csete Balázs Általános Iskolában, amely követendő példa lehet szerintem minden suli számára. A mi történetünk nem szól másról, mint hogy a nehézségeken nem sajnálkozni kell, hanem megoldást találni rájuk.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.