Az én iskolám: Belvárosi Általános Iskola - Dombóvár

A Belvárosi Általános Iskola az Apáczai Oktatási Központ tagiskolája. Az ide járó gyerekek speciális igényeihez igazodva német nemzetiségi és ének-zene osztályok is indulnak minden évben. Iskoláját Király Dorottya mutatta be nekünk.

A mi sulink a hatalmas Apáczai Oktatási Központ része. Ehhez tartozik bölcsőde, óvoda, középiskola, kollégium és zeneiskola rajtunk kívül. (Utóbbit egyébként "alapfokú művészetoktatási intézménynek" hívják, de sosem szoktuk így nevezni.) A mi sulinkba 3000 diák jár, és több mint 300 tanárunk van. Egyébként a belvárosiban konkrétan 640-en vagyunk. Ez sem kevés...
Sokáig nem voltunk annyira belvárosiak, mint a nevünk. Idén márciusban költözhettünk csak vissza a Hunyadi térre. Felújították az épületet. Korszerű lett és modern. Szeretem, mert hihetetlenül nagy udvara van, telis-tele fajátékokkal. Köztük áll egy nagy, fedett pavilon is. Jó időben néhány órát kint tartunk. Meg nagyokat lehet olvasni ott. Én a magam részéről ezt szeretem leginkább. Rengeteget olvasok... Ha megnövök, író szeretnék lenni. Olyan, mint Janikovszky Éva volt.


Van még egy szép hely az udvarunkon: a botanikus kert a kis tóval és madáretetőkkel. A belvárosi iskola erősen természetközpontú. Ez korábbi igazgatónknak, Nagy Sándor bácsinak köszönhető. A város szélén van még "madárvártánk" is. Elég gyakran kijövünk ide az osztállyal. Megfigyeljük és gyűrűzzük a madarakat. Máskor, a "tematikus napokon" elutazunk arra a helyre, amiről tanulunk. Például, ha a Balaton-felvidékről van szó, akkor buszra ülünk és bejárjuk. Így könnyebb megjegyezni mindent...
Én egyébként német nemzetiségi tagozatra járok. Ez nem csak azt jelenti ám, mint máshol, hogy emelt óraszámban tanuljuk a nyelvet! Nálunk felsőben Németország földrajza és történelme szintúgy tananyag. Most pedig alsóban dalokat tanulunk és táncóráink vannak, ahol német nemzetiségi ruhában hagyományos táncot járunk.
Híres az ének-zene tagozatunk is. Akik oda járnak, azoknak hetente három ének- és két kórusórájuk van. Emellett a zeneiskolában szolfézst és valamilyen hangszert is tanulnak. Én zeneis akartam lenni, de a szüleim azt mondták, szükségem van a nyelvtudásra. Hát annyiban kiegyeztünk, hogy tanulok szolfézst, hegedülök, és játszom a nagyzenekarban. Kórusaink folyamatosan hangversenyekre, bemutatókra járnak.
Az általános osztályba azok járnak, akiknek a szülei nem akarják, hogy zenét vagy nyelvet tanuljanak. Nagyon praktikus dolgokat oktatnak nekik. Van szakácsórájuk, kosarat fonnak, nemezelnek... Szóval csupa olyasmit csinálnak, aminek a későbbiekben még hasznát vehetik. Az igazgató néni, Szenyériné Szabolcska Julianna nagyon fontosnak tartja ezt.
Én szeretek a belvárosi iskolába járni. Jó a hangulat, kedvesek a tanárok... Sokszor hallom, hogy vannak gyerekek, akik nem szívesen indulnak reggel suliba. Talán nálunk kéne tanulniuk, akkor megváltozna a véleményük.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.