Az axolotl

Egy állat, amely képes visszanöveszteni elveszített testrészeit...

Tudtad, hogy vannak olyan élőlények, amelyeknek visszanő a lábuk, ha valamiért elveszítik? Emellett, bár születésüktől kezdve vízben élnek és kopoltyúval lélegeznek, ha valamiért kiszárad az otthonuk, képesek átállni a szárazföldi, tüdős létre? Úgy hívják ezt a különleges ősi fajt, hogy axolotl.

A nyelvtörő nevű axolotl a nálunk is honos szalamandrák és gőték távoli unokatestvére. Kétéltű - vagyis képes járkálni a szárazföldön is, de a víztől teljesen elszakadni nem tud. Eme fura kis lények őshazája Mexikóváros környéke Közép-Amerikában. Még pontosabban a mellette lévő Xochimilco-tó1. A természetben szabadon már csak itt élnek axolotlok. Súlyosan veszélyeztetett faj, mivel folyamatosan csökken az élettere. De akváriumokban nagyon sok él belőlük. Az axolotl ugyanis mókás és könnyen tartható háziállat.

A természetben minden axolotl alapszíne szürke, amelyen fekete pöttyök vannak. Azért ilyenek, hogy könnyen elbújhassanak a rájuk vadászó ragadozók elől. Fogságban rengeteg színváltozatuk létezik. Leggyakrabban talán az albínóval találkozhatsz. Az ilyen axolotlok bőre olyan fehér, hogy szinte már átlátszó. Kopoltyúik pedig, amelyek jópofa, libegő koronaként veszik körbe előrenyúló, lapos fejüket, pirosak. Neve hazájában, azték nyelven "vízi szörnyet" jelent. Az azték mitológia szerint a halál és újjászületés istene, Xolotl, vízbe bukván e furcsa lénnyé alakult át.

Ezek a mókás kis lények úgy néznek ki, mintha nagy, felülről lapított halak lennének, amiknek valami csoda folytán négy lábuk nőtt. Az orruk hegyétől a farkukig 20-30 centiméter hosszúak, a fejük pedig túl nagy a testükhöz képest. Ügyesen és gyorsan úsznak, kiváló vadászok. Férgeket, csigákat, rovarokat, apró rákokat és kis halakat esznek. Akár 15 éves korukban is vidáman úszkálnak.

Nem ez azonban az egyetlen dolog, ami különlegessé teszi őket. Kevés olyan állat van a Földön, amely képes újranöveszteni elveszített testrészeit. Ha kettévágsz egy földigilisztát, az két külön földigilisztaként tekereg tovább - erről talán már hallottál. A gyík pedig, ha letörik a farka, növeszt egy másikat. De az axolotlok nemcsak a farkukat képesek pótolni, hanem akár a lábaikat is!

Ami pedig az egész földkerekségen egyedülállóvá teszi őket, az a tulajdonságuk, hogy víziállatból szükség esetén szárazföldivé képesek változni! Képzeld csak el, ha az axolotlok otthonául szolgáló pocsolya vagy tó kiszárad, ezek az elképesztő kis lények nem pusztulnak el. Rövid idő alatt elveszítik kopoltyúkoronájukat, amellyel a víz alatt lélegeztek, és tüdőt növesztenek. Azután a nyirkos talajon vígan eléldegélnek, akárcsak a nálunk őshonos foltos szalamandrák. Szaporodásukhoz azonban ekkor is vízre van szükségük.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.