Autó-legek

Milliónyi és ezerféle száguldozik az utakon. Mind különleges, egyedi, hiszen azzá tesszük őket. Mégis vannak, melyek valamiért a többinél is érdekesebbek. Például a következők.

A leggyorsabb autó

Ádáz harc folyik a gyártók között a leggyorsabb autó kifejlesztéséért. A hivatalos rekorder a Hennessey Venom GT, mely 427 km/órás sebesség elérésére képes. De a hírek szerint már elkészült az új „leg” prototípusa. Egy angol cég, a Keating Supercars építette meg 547 km/órával száguldozó, Bolt fantázianevű modelljét. Ez már olyan sebesség, amelynél egy kisebb súlyú autó egyszerűen felszáll.

A legfurcsább autó

Nem légpárnás, de teljesen úgy néz ki, mivel a kerekei nem látszanak. Lehet vele közlekedni, belül igazán kényelmes, viszont minden úthiba és kátyú a karosszéria egy-egy elemének elvesztését jelentheti, olyan alacsony. A leginkább nagy, lábatlan bogárra, ezüstözött kavicsra, földhözragadt űrcirkálóra vagy a számítógép egerére hasonlító járműből csak egyetlen egy létezik. Tervezőjének, az Amerikában élő Mike Vetternek1 a különleges autók építése a hobbija. Autói múzeumok és gyűjtemények ékességei.

A legdrágább autó

Az új luxusautók drágák, de még náluk is többet érnek a régi, kiváló állapotban megmaradt gépjárművek. Pláne, ha „történetük van”, és a legapróbb alkatrészeik is eredetiek. Tavaly 11 milliárd forintot adott egy gyűjtő egy 1963-ban gyártott Ferrariért. Ez az autó azért ilyen értékes, mert annak idején megnyerte korának talán legrangosabb versenyét, a Tour de France2 országúti autóversenyt.

 

ejtsd: tur dö fransz; ilyen néven 1899 és 1986 között rendeztek autóvesenyeket Franciaországban.

2 ejtsd: májk vedör

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.