Augusztus 20.

Az államalapítás ünnepe.

Ez a nap az államalapító Szent István király és a magyar államalapítás ünnepe. Ő volt a magyarok első királya. Az általa hozott törvényeknek, intézkedéseknek köszönhetjük, hogy a magyarság több mint ezer éve nemzetté vált, és a magyar király emlékét őrizve küzd megmaradásáért és védelmezi szabadságát. 


A katolikus egyház ünnepi körmenetet tart emlékére. Ilyenkor Budapesten a Bazilika körül királyunk jobb kezét, a Szent Jobbot a díszes ereklyetartóban körbehordják. Közben a hívők énekelnek, imádkoznak. Ez a szertartás a Szent Jobb-körmenet. 

Mi a nemzeti ünnep?

Ez az elnevezés mindig egy kitüntetett napot jelöl. Ilyenkor egy nép vagy egy ország a nemzeti összetartozását ünnepli. 

Tudtad?

Ez a nap az új búzából sütött kenyér, az élet jelképének ünnepe is. Ilyenkor minden magyar településen ünnepséget tartanak, ahol a pap megszenteli az új kenyeret.

Jó, ha tudod!

Augusztus 20-át az Országgyűlés hivatalos állami ünneppé nyilvánította. Ekkor emlékeznek meg Magyarország új államiságáról, magas állami kitüntetéseket adnak át.

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.