Aggteleki Nemzeti Park

Észak-Magyarország hegyes-völgyes tája hazánk egyik legszebb vidéke. Értékes a föld alatt és felett egyaránt. Száz meg száz olyan állat és növény otthona, melyek máshol nem élnek nálunk. A földréteg pedig évezredes történésekről regélő karszthegységet rejt. 1985 óta a Sajó, a Hernád és az országhatár között fekvő terület hivatalosan is védett. 

Amikor az észak-magyarországi karszthegység kifejlődött, a jelenlegi kutatások szerint még dinoszauruszok sem éltek. Olyannyira ősi tehát ez a különleges mészkőhegység és az alatta lévő barlangrendszer, hogy azt elképzelni is nehéz. Egy ilyen természeti csoda történelemkönyv azoknak, akik olvasni tudnak belőle…

A Baradla-barlang az Északi-középhegység legszebb barlangja. 1940 óta védett. A hatalmas, rendkívül hosszú és mély barlang közismertebb neve: Aggteleki-cseppkőbarlang. Ezt a különleges természeti képződményt már ismerték és lakták az ősemberek. Nem vall rossz ízlésre… Csodálatos cseppkövei művészi szépségű szentéllyé varázsolják. Kinézetre és hangzásában egyaránt egyedülálló. A barlang mélyén ki is alakítottak egy hangversenytermet.

TUDOD-E, hogyan keletkezik a cseppkő? A neve beszédes: ezek a kövek valóban csepegnek! Viszont száz év alatt csak nagyjából 2 centimétert nőnek. Az esővíz a mészkő repedésein át beszivárog a barlangba. Míg elér odáig, hogy lecsöppenhessen, egy csomó anyagot old ki a földből és magából a kőből is. Amerre lefolyik, mindenhol letesz egy keveset az oldott anyagból, amit magával hurcolt. Mivel a repedések az összes vízcseppet nagyjából ugyanazokra a pontokra vezetik, jégcsapszerű kúpok képződnek hosszú-hosszú évek alatt a víz által lerakott anyagokból. A maradék a talajra cseppenéskor válik ki, és odalent is varázslatosan szép cseppköveket növeszt.

Kiálts farkast!
Az Aggteleki Nemzeti Park területe csaknem teljes egészében egybefüggő erdő. Ideális terep a rejtőzködő életmódot folytató, nagytestű növényevők és ragadozók számára. Képzeld csak, az utóbbi években visszaköltöztek ebbe a rengetegbe az európai farkasok, és időnként még a Kárpátokból levándorló medvék nyomait is észlelik! A vadmacskákkal és hiúzokkal csak a legszerencsésebbek futhatnak össze. Ezek az állatok rendkívül óvatosak. Mellettük rengeteg érdekes madárfaj él, vagy költ itt. Köztük a ritka és védett fekete gólya.

TUDTAD?
Lehetetlen felsorolni az itt honos különlegességeket. A park címerállatra azonban érdemes még kitérnünk. Ez a foltos szalamandra. A magát élénk színeivel már messziről mérgezőnek mutató kétéltű imádja az egybefüggő lombú, sötét erdőket. Ezeknek ugyanis megfelelőképpen nedves és hideg marad a talaja ahhoz, hogy komótos sétálgatása közben ki ne száradjon.

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.