A történelem leghíresebb állatai

A történelem emberekről íródik. Mégis minden korban akad néhány legendás állat, amely képes beférkőzni szigorú soraink közé. Például ők.

Marengo, a császár lova

Napóleon császár külön ménest tartott fenn saját használatára. Szerette az arab lovakat, kedvenc hátasa egyenesen Egyiptomból érkezett. Marengo kisméretű csődör volt, de hősies jellem. Nem ismert félelmet. Több csatában vitte gazdáját, nyolc alkalommal meg is sérült, de a szívós, sivatagi lovacska mindig felépült. Egy alkalommal a császárnak 5 óra alatt több mint 100 kilométert kellett megtennie. Elképesztő teljesítmény… A hihetetlen vágtához szintén kedvenc lovát választotta. Napóleon utolsó csatáján, Waterloo-nál1 a kis ló fogságba esett, Angliába szállították. Ott pusztult el 1831-ben. Csontváza máig látható a londoni hadászati múzeumban.

Fido, a leghűségesebb

Háború idején emberek és állatok együtt szenvednek. Fido kiskutyaként sérült meg, így találta egy gyári munkás Olaszországban a második világháború alatt. Hazavitte, meggyógyította. A kutya ezután minden egyes nap elkísérte a buszmegállóig, ahonnan dolgozni járt. Majd délután sem felejtett el visszamenni gazdájáért, amikor az hazaérkezett. Két év múlva bombatalálat érte a gyárat – meghalt a gazda. Fido (a neve olaszul azt jelenti: „hűséges”) még 14 éven át bicegett ki minden nap a buszmegállóba, hátha visszatér a szeretett férfi. Ott is halt meg 1958-ban. Addigra már nemzeti hősként kezelték. Halálhíre az újságokban is megjelent.

1 ejtsd: vaterló

Itt megnézheted, hogy várta gazdáját a hűséges Fido: 

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.