A tatu

Ha még nem láttál tatut élőben, és nézed a fényképét, talán azt gondolod, hogy nagy, tekintélyes, páncélos szörnyeteg. Pedig ezek a komótosan tipegő, bohókás kis állatok nem nagyobbak egy közepes méretű kutyánál (nem nőnek hosszabbra 50 centinél).

Fémesen csillog a tatu páncélja. De tudod-e, valójában miből van? Csontkemény szarulapocskákból rakódik össze. Gondosan egymás mellé növeszti őket a természet. Befedik az állat testén az összes olyan helyet, ahol sebezhető lenne - a fülétől a farka hegyéig. De nem ez az egyetlen különlegessége ennek a leginkább Dél-Amerikában őshonos állatkának. Ha magunk elé akarjuk képzelni a tatut, általában a kilencöves vagy a hatöves tatu jut eszünkbe. Belőlük van a legtöbb, őket filmezik és fényképezik a leggyakrabban. Nevüket a derekukat keresztező, testüket hajlékonnyá tevő övek számáról kapták. Elvileg... mert a legtöbb állatnak nem ennyi szelvénye van. Az előbb említett két faj még nagyjából hasonlít is egymásra. Távoli "unokatestvérük", a nagyobb páncélpikkelyekkel tűzdelt tobzoska már egészen máshogy néz ki. Úgy képzeld el, mint egy nagyra nőtt, szaladó tobozt.

A tatu általában több méter hosszú, föld alatti járatokat ás magának. Még avart, száraz növényeket is visz le, hogy kényelmes legyen az otthona. Ha éppen nem portyázik, hogy rovarokat, férgeket, kisebb hüllőket, kétéltűeket (vagy akár döghúst) egyen, akkor ilyen kellemesen kialakított kis barlangokban lakik. És innen bizony ragadozó legyen a talpán, aki ki tudja csalogatni!

 Ha portyázás közben éri a támadás, akkor sem védtelen állatka. A tatu páncélzata arra szolgál, hogy megvédje viselőjét. Kőkemény páncélján nagyon nehéz fogást találni. Amikor veszélyben érzi magát, a legtöbb tatufaj fémszerű labdává gömbölyödik össze. Aztán csak görgesse az ellensége, amíg meg nem unja! Átharapni, meghámozni, megenni nem tudja.

A tatu leginkább a félsivatagos, füves területeket kedveli, de jól alkalmazkodó élőlény, így egyre többfelé találkozhatunk vele. Talán azt gondolod, hogy egy ilyen kis "minierődítmény" nem tud úszni, mert lehúzza a súlya? Hát tévedsz! A tatu igazi túlélő: úgy úszik, hogy előtte lenyel egy jó nagy adag levegőt. Márpedig ami a víznél könnyebb, az fennmarad rajta. És amiben sok a levegő (mint mondjuk az úszógumiban), az könnyebb a víznél. Tehát a tatu könnyedén úszkál. Ha meg éppen nincs kedve páncélos hajót játszani, akkor akár át is sétálhat a folyómedren. Ugyanis nagyjából hat percig képes visszatartani a lélegzetét.


Fogságban ritkán tartják, Magyarországon azonban a veszprémi és a debreceni állatkertben is van belőlük néhány példány. Nézd meg őket!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.