A szibériai tigris

A világ talán legfenségesebb állata a szibériai tigris. Ez a tigrisek (és egyben a macskafélék) legnagyobbika... és sajnos a leginkább veszélyeztetett is. Szabadon már csak pár száz példány él belőlük. Állatkertekben próbálják megmenteni a kihalástól. A tőlünk nem messze lévő, dél-szlovákiai tigrisparadicsomban lakó két tucat példány boldogan él és szaporodik.

TIGRISOÁZIS
Szlovákia déli részén, Egyházfalván hatalmas és kényelmes rezervátumot (védett területet) hoztak létre kimondottan a szibériai tigrisek számára. Neve: "A természet szíve" - és valóban mindent olyanná alakítottak, hogy a tigrisek otthon érezhessék magukat. Az orosz tajgaerdők növényzetét telepítették oda. A tájat vadon hagyják, mert tudják, hogy ha kidől egy fa, az kiváló játszótér lesz a kistigrisek számára, vagy napozóhely a nagyobbaknak. Megoldották, hogy a látogatók is úgy figyelhessék meg az állatokat, hogy ne zavarják őket.

Fél évszázaddal ezelőtt eredeti élőhelyén, Oroszország keleti részén már csak 20-30 szibériai tigris élt. Levadászták őket. Bundájuk felelőtlen gazdag emberek hálószobáinak padlóját díszítette, csodatévőnek hitt csontjaikból és bajuszukból gyógyszereket készítettek, szép karmaik pedig szerencsehozó medálokká váltak. Az emberi butaság majdnem eltörölte a tigriseknek ezt az alfaját a Föld színéről. Ma már jobban vigyáznak rájuk, mégis mindössze 400-500 példány él szabadon, és nagyjából ugyanennyi állatkertekben.

ÉLELEM, EGÉSZSÉG, NYUGALOM
Ez kell a tigriseknek, hogy szaporodni tudjanak. Egyházfalván valamennyi a rendelkezésükre áll. Azt, hogy munkájukat jól végzik a gondozók, a gyakori "gyermekáldás" mutatja: két-három évente édes, csíkos szőrgombócok gurulnak ide-oda játszadozva. A szibériai tigris fennmaradása mára teljesen az emberek kezébe került. Az ilyen helyek is azért fontosak, mert az itt született állatok egy részét később visszaengedik a vadonba vérfrissítés gyanánt.

TUDTAD?
- A tigrisek évente akár 30-40 bivaly nagyságú állatot is elejtenek és megesznek.
- A szibériai tigrisek a legnagyobbak: száz kilóval nehezebbek és akár egy méterrel hosszabbak lehetnek fajtársaiknál.
- A tigrisordítást két kilométeres távolságban is hallani lehet.
- Hideg éghajlaton naponta 8-10 kiló húsra van szükségük a túléléshez, de egy éhes tigris akár 50 kiló húst is meg tud enni egyszerre

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.