A sünkaktusz

A kaktuszok a Föld legigénytelenebb növényei. Olyan helyeken is megélnek, ahol más aligha. Például az amerikai sivatagokban. Ráadásul néhány közülük ilyen mostoha körülmények között is fa nagyságúra képes nőni. Ilyen a sünkaktusz.

A sünkaktuszok Észak-Amerika és Mexikó csapadékban szegény területein élnek. Attól igazán különlegesek, hogy hatalmasra nőnek. Hajtásaik egyenként félméteresek, maguk a növények pedig akkorák, mint egy kisiskolás gyerek: megfigyeltek már 120 centiméter magas példányt is.
Úgy néznek ki, mintha hatalmas, hullámosan osztott oldalú, zöld labdák lennének, amiket valaki gondosan teletűzdelt apró, sárga tűk millióival. Csak a kifejlett növény virágzik, kevéssé szúrós tetején növeszt 3-5 centis, sárga vagy élénkvörös virágokat. Termései pedig barátságos, fehér, gyapjas bogyócskák.

Tudtad?
A kaktusz tüskéi valójában a zord körülményekhez alkalmazkodott, módosult levelek. Azért lettek tű formájúak, hogy kis felületük segítségével kevesebbet párologtassanak az életadó vízből, mint széleslevelű társaik. Ezeknek a növényeknek egyébként kifejezetten árt a nagy mennyiségű víz. Ha kaktuszt nevelsz (bármelyik fajtát), ne locsold túl gyakran, és sose hagyd, hogy a számára felesleges vízben álljon!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.