A PEZ cukorka

Képzelj el egy gyárat, ahol az egyik futószalagon ezernyi finom cukorka gördül, a másikon pedig rajzfilmekből ismert figurák vigyorognak. Majd valahol a végén összetalálkoznak: a vidám adagolókat feltöltik PEZ cukorkákkal. A PEZ - fogalom. De vajon tudtad-e, hogy Magyarország látja el egész Európát vele?

Eredete
A PEZ cukorka története 1927-re nyúlik vissza. A cukorka ötlete Edward Haas1 osztrák vállalkozó nevéhez kötődik. A PEZ szó a német "Pfefferminz"2, magyarul borsmenta szóból ered. Ha ügyesen megfigyeled, a PEZ a következő betűkből áll: a P betű a német szónak az elején, az E betű a közepén, a Z pedig a végén található, így összerakva és összeolvasva kapjuk meg a PEZ szót. Az ilyen szavakat nevezzük mozaikszavaknak.


De honnan ered a Walt Disney3 figurás PEZ cukorkaadagoló?
A gyermekek számára ilyen adagolókat 1962-ben gyártottak először. Ezek után e cukorkák nemcsak a dohányosoknak készültek borsmenta ízben, hanem a gyermekek, fiatalabbak számára is, egyre különlegesebb ízekben. Az új cukorkaadagolók már mesefigura alakúak lettek. Te is biztosan találkoztál már a leghíresebb Mickey4 egér adagolóval.


Tudtad?

  • Évente 4,2 milliárd PEZ cukorka fogy el világszerte. Ha egymás mellé állítanánk őket, még a Földet körülölelő Egyenlítő sem lenne elég hosszú a sornak.
  •  A PEZ gyár telepített először cukorkaautomatákat a nagyvárosok forgalmas helyeire.


1 ejtsd: edvárd hász
2 ejtsd: pfeferminc
3 ejtsd: valt dizni
4 ejtsd: miki

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.