A pécsi állatkert

Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje Pécsett, a Mecsek oldalában épült. Sok szempontból különleges a „Pécsi Zoo”. Közel s távol nemigen láthatsz errefelé máshol oroszlánt, csimpánzt és falabella minilovat például. Abban is eltér az átlagtól, hogy az akváriumi és terráriumi állatokat bemutató részleg az állatkerttől viszonylag messze, egy varázslatosan szép, belvárosi pincében kapott helyet.

Amikor jó fél évszázaddal ezelőtt a pécsiek elhatározták, hogy nekik igenis kell állatkert, szó szerint mindenki kalapácsot és téglát ragadott. Ott sürögtek-forogtak a munkások, a diákok, az önkéntesek. Gyerekek és felnőttek együtt dolgoztak a közös ügyért.

A különleges állatkert nagyállatokat bemutató része a Mecsek oldalában, természetvédelmi övezetben működik. Területe viszonylag kicsi, de jól beosztott. Lakik itt sok más állat mellett oroszlán, zebra, bölény, sakál, víziló, rengeteg féle-fajta majom és papagáj, meg persze a közönségkedvenc kenguruk és minilovak. Az akváriumi és terráriumi állatkülönlegességek egy innen viszonylag távol eső helyen, egy csodaszép belvárosi pincében kaptak helyet. Itt élnek (természetesen szigorú felügyelet mellett) a kígyók, gyíkok, teknősök, a ritka halak, a madárpókok, de néhány papagáj és a pihe-puha csincsillák, tengerimalacok is.

Tudtad?

Pécsett valóban látogatóközpontú az állatkert. Arra törekednek, hogy az emberek minél közelebb kerülhessenek az állatokhoz. Látványetetéseket tartanak, a veszélytelenebb védenceket simogatni is lehet. A gyerekeket minden nyáron táborok várják, ahol segíthetnek gondozni egy-egy állatot. Ugye, milyen jó lehet nekik?


Szeretnél egy oroszlánt? A pécsi állatkert királya ugyanúgy örökbefogadható, mint a többi állat. Ha rá tudod venni anyát és apát, hogy némi pénzzel támogassák kedvenced élelmezését, lehetsz te az örökbefogadója! Egy kerek éven át tábla mutatja majd a ketrece mellett, hogy ő a „tiéd”. Oklevelet kapsz erről, folyamatos híreket pártfogoltadról. Emellett jóval közelebb kerülhetsz hozzá (gondozója segítségével), mint a többi látogató.


A tervek szerint egy-két év múlva még jobb lesz a pécsi állatkert lakójának lenni. Az intézmény területe ugyanis bővül, a kifutók nagyobbak lesznek. Hatalmas épületet húznak fel, ami helyet ad majd a rendezvényeknek, és lehetővé teszi, hogy az akváriumi és terráriumi állatok szintúgy az állatkert központjában élhessenek. Ha ez még nem lenne elég: új fajok érkeznek! Állítólag lesz leopárd, tigris és fóka is végre!

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.