A musztáng

Amerika végeláthatatlan füves legelőin, távol az emberektől kisebb ménesekben élnek a vadlovak, a musztángok. Ezek az elvadult lovak az indiánok legendás lovai. A fehér ember korábban vadászta őket. Ma már védelem alatt állnak, és különlegességnek számítanak. Évente egy nagy lóárverésen el is adnak belőlük néhányat.

Ez az állat egy lófajta. De az ebbe tartozó vadlovak olyannyira sokfélék, hogy egyértelmű fajtaleírást adni róluk lehetetlen. Musztángoknak nevezzük azokat a patásokat és utódaikat, melyek Észak-Amerika hatalmas sztyeppéin élnek, az emberektől távol. Általában kisebb méretű, zömök, gyors állatok.

LÓ AMERIKÁBAN?!
Az amerikai kontinensen valaha éltek lovak, de több ezer évvel ezelőtt kihaltak. Ezért lepődtek meg olyan nagyon az őslakók, amikor a spanyol hódítók ötszáz évvel ezelőtt lovakat is hoztak az "újvilágba". Nemesvérű spanyol lovak voltak ezek. Rendkívül szívósak és ellenállók - ezt mutatja, hogy kibírták a nyolc héten át tartó óceáni utazást.

AZ INDIÁNOK LOVAI
De nem sokáig csodálkoztak az indiánok. Hamar eltanulták a telepesektől a lovaglás művészetét, majd lovat vásároltak (vagy akár loptak) tőlük. Lószerzési forrást jelentettek számukra az elszabadult, elszökött lovakból összeállt ménesek is. Az elvadult lovak a bőséges tápanyagot biztosító füves pusztán hamar elszaporodtak. Ahogy a fehér emberek lassacskán benépesítették Amerikát, folyamatosan hoztak magukkal újabb és újabb lovakat. Az állattartás sem egészen úgy zajlott, ahogy mostanában. A telepesek télre egyszerűen kihajtották lovaikat a vadonba, majd tavasszal, mikor szükség volt rájuk, ismét befogták őket. Ezek az állatok is elvegyültek a vad ménesekben - ezért olyan sokfélék a musztángok.

Tudtad?
Az indiánok ügyes trükkel csalogattak magukhoz vadlovat. Néhányan hetekig, sőt akár hónapokig is követték a méneseket. Nem üldözték, nem bántották az állatokat, csak néhány száz méterre tőlük éltek, aludtak. A végére a vadlovak annyira megszokták a közelségüket, hogy a ménes részének tekintették őket. Akkor az indiánok szedték a sátorfájukat, és elindultak hazafelé. A lovak pedig ősi követési késztetésüknek engedve utánuk indultak, és nyugodtan sétáltak be a nagy karámokba.

A musztángok alkonya
A múlt század elején már egymilliónál is több musztáng élt Amerikában. Lelegelték a farmerek földjeit és terményeit, elették a marhák elől a takarmányt, ezért kimondták rájuk a halálos ítéletet. Rengeteget lelőttek közülük. Még többet vágóhidakra vittek. Mára alig százezer példány maradt belőlük. Vadászatukat betiltották. Még ahhoz is állami engedély kell, hogy az emberek egyet-egyet befogjanak közülük saját használatra. Évente nagyszabású lóárverést tartanak, ahol többszáz, ma már értékesnek tartott szelidített musztáng közül válogathatnak az érdeklődők.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.