A legmagasabb hegycsúcsok

Kíváncsi vagy, melyek a legmagasabb hegycsúcsok a világon? Tarts velünk, hogy még minél több dolgot megtudhass róluk...

Himalája
A sokszoros rekorder. Földünk legmagasabb, nyolcezer méter fölötti csúcsai közül a legtöbb a Himalája része. Ez a Dél-Ázsiában, Kína határán, Nepál felségterületén lévő hatalmas hegységrendszer valóban az örök hó birodalma. Zord magaslatai és változékony időjárása nem tette éppen közkedveltté az új hazát kereső népek szemében. A Himalája és egyben a Föld legmagasabb pontja a Csomolungma, amely Mount Everest néven is ismert. A nagyjából 8848 méteres csúcsra hivatalosan csak 1953-ban jutott fel ember. „A világ tetején” elsőként egy fiatal, új-zélandi hegymászó, Edmund Percival Hillary1 állhatott.

Mont Blanc2
Az Alpok legmagasabb csúcsa. 4810 méter magas, és a hatalmas hegység francia részén emelkedik. Neve „fehér hegy”-et jelent. A veszélyes csúcsok között tartják nyilván, mert odafent kiszámíthatatlan, szélsőséges az időjárás.

TUDTAD?
Ilyen magasságban már rendkívül nehéz életben maradni. A hőmérséklet télen akár mínusz 50 fok alá is süllyedhet, állandóak a tomboló, havat hordó szélviharok, illetve a legalább olyan veszélyes lavinák, és olyan ritka a levegő, hogy légzőkészülék nélkül a hegymászók fulladnak, elméjük megzavarodik.

Kaukázus
Európa legmagasabb hegysége. Kontinensünk dél-keleti határán húzódik a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. Legmagasabb pontja, az Elbrusz 5642 méteres és valójában kettős csúcs. Néhány ezer évvel ezelőtt még működő vulkán volt, ennek köszönheti furcsa alakját.

TUDTAD?
A Föld mélyének folyamatos mozgása miatt a hegységek magassága sem állandó. Műholdas mérések szerint a legmagasabb hegylánc, a Himalája évente fél centit nő!

 

1 ejtsd: edmund pörcival hilöri
2 ejtsd: mon blan

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.