A leghatalmasabb állatok

Földön, vízen, levegőben fenséges és bámulatos lények vesznek körül bennünket. Most a legnagyobbakat mutatjuk be neked.

A vizek ura: a kék bálna

A világ legnagyobb állata a végeláthatatlan óceánok lakója. A kék bálnák olyan hosszúak, mint amilyen magas egy tízemeletes panelház – 30 méteres példányt is megfigyeltek már. Hatalmas, de békés állatok: apró rákokat szűrnek ki a vízből, azokkal táplálkoznak. Évről évre kevesebb él belőlük. A bálnavadászatot szerencsére már betiltották, így ma elsősorban azért csökken a számuk, mert az ember lehalássza a táplálékául szolgáló rákocskákat.

A levegő királya: az albatrosz

A legnagyobb (legmagasabb és legnehezebb) madár a strucc. De a madarak akkor igazán madarak, ha repülnek, nem igaz? Nos, a repülésre képes madarak legnagyobbika a vándoralbatrosz. Széttárt szárnyai 3 és fél méter szélesek! Egy szuszra akár több ezer kilométert is repülhet a levegőben. Ebben segíti, hogy elképesztő szárnyaival nagyon hosszú ideig képes erőfeszítés nélkül siklani.

A mozgó hegy: az afrikai elefánt

Testtömeget és magasságot együtt nézve a legnagyobb szárazföldi állat az afrikai elefánt. (Ha csak a magasság számítana, a fejét öt-hat méter magasan hordó zsiráf legyőzné.) Képzeld el, a szavannák ormányosai olyan hatalmasak, hogy csak a fülük közel másfél méteres! Kell is ekkora, hogy legyezhessék és árnyékolhassák irdatlan testüket, mely 4 méter magas is lehet. Az elefántoknak, ha már felnőttek és egészségesek, a természetben nincs valódi ellenségük. Egyetlen ragadozó sem támad rájuk – kivéve az embert… Ma az orvvadászat, illetve a települések, szántóföldek terjeszkedése miatt az élőhelyük területének gyors csökkenése jelenti számukra a fő veszélyt.

 

TUDTAD? 

Élt a Földön az 1700-as évekig egy, a struccoknál is nagyobb madár. A Madagaszkáron őshonos elefántmadarak három méternél magasabbra nőttek, a súlyuk megegyezett egy átlagos lóéval. A tudósok szerint azért haltak ki, mert a bennszülöttek előszeretettel fogyasztották 30-40 centis tojásaikat.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.