A cowboyok élete

A cowboyokat ma is a Vadnyugat urainak tartják. Bátor emberek, akik semmitől sem riadnak vissza. Kitűnően lovagolnak, szinte egész napjukat a nyeregben töltik. Régen nem volt könnyű az életük. Hatalmas távolságokat tettek, míg a csordát a megfelelő helyre terelték.

A cowboyok1 a ranchokon2 éltek. Ehhez hatalmas terület tartozott. Így gyakran előfordult, hogy a cowboyok nyáron a szabad ég alatt aludtak, télen pedig kis házakban töltötték az éjszakát. Legfontosabb feladatuk az állatokkal való foglalkozás volt. Nyáron ellenőrizték, hogy megfelelő mennyiségű vizük és élelmük van-e az állatoknak. Ezenkívül visszahozták az elkóborolt állatokat, és kezelték a betegeket.

Kéziszerszámuk a lasszó volt, mely akár 12 méter is lehetett. Ezzel fogták be az állatokat. A lasszó végét ostorként használták. A cowboyok revolvert is hordtak, de csak végszükség esetén használták. Ezzel lőtték agyon a csörgőkígyót, vagy ha lovuk eltörte a lábát, kegyelemlövéssel megszabadították a szenvedéstől.
A cowboyok lovukat saját maguk fogták be. A prérin elegendő vadon élő musztáng3 nyargalászott. Tavasszal néhányat befogtak közülük, és megpróbálták betörni őket. A makrancos állat persze megpróbálta ledobni hátáról lovasát, de a végén csak engedelmeskedett új gazdájának.

Tudtad?

Amerikában még ma is több száz rodeót rendeznek évente. A bátor vállalkozók csökönyös musztángokat ülnek meg, vágtató bikákat fektetnek a földre és lasszóval ügyeskednek. Számtalan turistát vonz ez a látványosság.

1 ejtsd: kovbojok
2 ranch: az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaság amerikai elnevezése, ejtsd: rancs
3 musztáng: észak-amerikai prérin élő félvad ló

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.