Az én városom: Szombathely

Colonia Claudia Savariaensium - így hívták a várost kétezer évvel ezelőtt, amikor még a Római Birodalom fontos kereskedelmi és katonai központja volt. Ma "a nyugat királynőjének" is nevezik. Vas megye székhelyét, szülővárosát Iszak Péter, a szombathelyi Dési Huber Általános Iskola diákja mutatja be.


Iszak Peti
agya olyan, mint a szivacs: mindent bevesz, de ki semmit sem enged. Kitűnő tanuló, az iskola legsokoldalúbb diákja címet is megkapta - és természetesen mindent tud szülővárosáról. Például, hogy Magyarország legrégebben alapított városa, ugyanis időszámításunk szerint 43 óta létezik. "Korelnökségén" az sem változtat, hogy Attila, a hunok királya (akiről "Mesés történelem" rovatunkban is olvashatsz) elfoglalta és lerombolta. Pusztítását nem sokkal később egy súlyos földrengés tetőzte, aztán pedig, mikor szépen benépesült újra, a tatárok tarolták le. De a szívós város sohasem adta fel.

Amit mindenekelőtt fontos megmutatni belőle kis idegenvezetőnk szerint, az is a római örökséghez kapcsolódik. Igazi gyöngyszem a megújult Isis-szentély (Iseum Savariense) és a Romkert a borostyánkőúttal. De ami a legérdekesebb: tízedik éve már, hogy minden nyáron ókori ruhát öltenek és felvonulnak a városlakók a Savaria Történelmi Karneválon. Ezt a beöltözős mulatságot sosem hagyják ki Petiék.

Ha gyerekszemmel nézzük Vas megye székhelyét, a közel nyolcvanezres lakosú Szombathelyt, érdekes lehet a tágas Fő tér is különleges szobraival és szökőkútjaival. De legalább ennyire az a tőle nem messze található Történelmi Témapark, ahol kipróbálhatod az ókori katonák fegyvereit. Szombathelyen mostanság minden az ókorról szól. Pedig rengeteg más érdekességet rejteget ám még!

Ha arra jársz, semmiképpen ne hagyd ki a Csónakázó tavat! - javasolja Peti. Hatalmas, gyönyörű mesterséges tó ez, közepén egy romantikus kis szigettel. Szentivánéjkor a tűzijáték színeit tükrözi a vízfelszín. És ha már ott vagy, nézd meg legalább kívülről a Haladás Stadiont! A Haladás Szombathely élvonalbeli futballcsapata. Peti az utánpótlás-válogatottban focizik, de csak hobbiszinten - legyint szerényen. Valójában, ha megnő, informatikus lesz. Ha törik, ha szakad!

Alig pár méterre a Haladás-pályától - szintúgy a tó mellett - van a nemrég teljesen felújított, modernizált Tófürdő. Rengeteg korosztályos medencét alakítottak ki, ami azért jó, mert nem zavarják egymást a fiatalok és az idősek - mondja Peti. Télen pedig, amikor a strandolás (érthető okokból) szünetel, a Tófürdőben működik a város korcsolyapályája.

De Szombathelyen zord időben sem kell nélkülöznie senkinek a feszített víztükröt. Az uszoda szintén a Csónakázó tó mellett van. Bejáratánál betonban lubickoló sárkány szobra (Veres Gábor munkája) köszönti a vendégeket. A sárkány tátott szájába kénes gyógyvizet folyat egy pimasz bárányka. 

Nem kell messze menni a tótól akkor sem, ha Szombathely egyik jelképét, a Felszabadulási Emlékművet akarjuk megnézni. Peti még csak 10 éves, de már pontosan tudja, hogy az 1945-ös dátum a második világháború végét jelöli a hatalmas betonépítményen. Illetve csak jelölné - ha még ott lennének a számok. De nincsenek. Gyakran ellopják őket a színesfém-tolvajok. Peti bosszankodik, zavarja a vandalizmus. Csakúgy, mint a graffitik a falon. Az Emlékmű dombja egyébként leginkább télen érdekes számára: akkor hóágyúkat állítanak fel, és klassz szánkópályává változik.

Ha Szombathelyre készülsz, és szépet akarsz látni, menj ki tavasszal, virágzás idején a Kámoni Arborétumba. Amennyiben inkább a történelem érdekel, az öreg város kincsein alapuló múzeumokban mindent megtudhatsz az ókori és a középkori életről. A múzeumfaluban sétálgatva pedig megnézheted, hol, milyen házakban éltek évszázadokkal ezelőtt az emberek. A szombathelyiek büszkék a múltjukra és szívesen mutogatják emlékeit. Az egyik Fő téri banknak például üvegpadlót csináltattak, hogy minden betérő megcsodálhassa az alatta kivilágított, többezer éves pincerendszert. 

Ám gyerekként egyvalamit egészen biztosan nem szabad kihagyni, ha idelátogatsz! Peti kacsint, és már indulunk is egy mesebeli hely, a Kalandváros felé. Ez a többhektáros terület a rengeteg különleges játékkal, csúszdával, hintával igazi gyerekparadicsom. "Nekem talán a világítótorony tetszik most a legjobban - mondja Peti -, de lehet, hogy csak azért, mert ez a legújabb látványosság."

Szombathely tehát olyan város, amelynek a múltja lett a jelene. Nézd meg Te is, ha teheted! Ha pedig egy másik megye székhelyén laksz, és úgy gondolod, nálatok is rengeteg a látnivaló - írj nekünk! Mutassuk be együtt a Te városod!

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.