Az én városom: Székesfehérvár

Fejér megye székhelye az egyik legérdekesebb, legöregebb magyar város. Mivel sokáig az ország fővárosa, a királyok székhelye volt, számos fontos dolog itt esett meg a történelemben. Ebben a különleges és régisége mellett nagyon is modern, fejlődő városban Makai András vezetett körbe bennünket.

Itt születtem, és nem is akarok máshol élni soha.

Székesfehérvár nem túl nagy, nem túl kicsi - szóval pont jó. Amit mindenképpen meg kell néznetek, ha erre jártok, az szerintem mindenekelőtt futballcsapatunk, a Videoton stadionja. Ha nagy leszek, én is focista szeretnék lenni. Olyan ügyes, mint Fernando Torres1, a Liverpool2 csatára. Ezért járok edzésre hetente többször a Vidi utánpótlás-válogatottjába.

Székesfehérvár belvárosa is nagyon érdekes. Szűk kis utcái vannak és régi házai. Viszonylag kis területen rengeteg a látnivaló. Az egyik legfontosabb talán a romkert, ahol réges-régen a koronázótemplom állt, amit Szent István király alapított. Utána még 15 magyar királyt koronáztak meg itt. Az államalapítót is ide temették el. Egy római szarkofágból átalakított kőkoporsója a Romkert bejáratánál van kiállítva, megnézhető. A híres festő, Aba-Novák Vilmos freskói, falfestményei még varázslatosabbá teszik a kőkoporsó fölé épített helyiséget.

A Fő téren, ami a történelmi város magja, rengeteg szép épület áll. A legtekintélyesebb talán a Püspöki Palota, előtte az Országalmával. Nem kell sokat sétálni a Vörösmarty Színházig, ahova elég gyakran járunk anyáékkal. Nem mondom, néha kicsit unalmas egy-egy darab, de azért általában jól szoktam érezni magam.

Székesfehérvár szívében lépten-nyomon emlékművekbe, szobrokba botlik az ember. Itt van például Mátyás király domborműve a Mátyás emlékfalon, Varkocsról a hős kapitányról elnevezett kút, a Szent István-szobor és más lovas szobrok, szinte fel sem lehet mind sorolni. Meg persze itt tologatja taligáját a szoborba öntött Kati néni, akinek már egészen kifényesedett az orra a sok tapogatástól. Megkínáltam fagyival. Örült neki. :)

Van még egy egészen fantasztikus hely a város szélén, amit mindenképpen érdemes megnézni: a Bory-vár. Ezt a különleges, meseszép és nagy kastélyt egy híres szobrászművész, Bory Jenő építette a feleségének. A művész a hatalmas falak minden zugába szobrokat, kisplasztikákat, domborműveket állított. A vár legmagasabb pontjáról, a bástyáról pedig egész Székesfehérvár belátható. Már csak ezért is szeretem.

Székesfehérvár valóban meseszép város, mindenképpen nézd meg egyszer! Ha pedig egy másik megye székhelyén laksz, és úgy gondolod, nálatok is rengeteg a látnivaló, írj nekünk! Mutassuk be együtt a Te városodat!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.