Az én városom: Szeged

Szeged, Csongrád megye székhelye különleges város. Megérint a varázsa, ahogy belépsz. Egyszerre ódon és modern. Közel kétszázezren lakják - hatalmas, ám mégsem zsúfolt. Geretovszky Anna mutatja be nekünk.

Itt születtem, és nem is szeretnék máshol lakni. Szerintem Szeged gyönyörű város. Szeretem, hogy itt a Tisza - gyakran lejárunk fürdeni. Remek dolog, hogy sokat süt a nap - ezért hívják a napfény városának Szegedet. És az is nagyon jó, hogy megmaradt a sok gyönyörű, régi épület. Az utóbbi években állandóan felújítanak valamit, úgyhogy Szeged mostanában nemcsak a napfény, hanem a túrások városa is... Mindegy, ha egyre szebb lesz, kibírjuk.

Nem tudnám megmondani, mit szeretek a legjobban Szegedben. A Vadasparkot mindenesetre imádom! Nyáron, a tábor idején mi tartottuk rendben annak a zsiráfnak a helyét, amelyik itt a képen mögöttem kukucskál. Nagyon szerettem csinálni! Ha megnövök, állatgondozó leszek. Halaim már vannak, kutyát is nagyon szeretnék. Egyszer talán megengedi anya...

Szegeden nagyon sok szép szobor, emlékmű van. Emlékművet állítottak az árvíz emlékére, a városháza előtti parkban történelmi személyiségeknek, sőt, a Tisza-parton még az Aranycsapatnak is! A kútjaink és szökőkútjaink gyönyörűek! Oroszlános szökőkútunk van a meseszép Kárász utcán, medencés a Móra Ferenc Múzeum előtt. Nemrég nyílt nálunk egy hatalmas aquapark. Mindezek miatt azt hiszem, már a "vizek városa" is vagyunk.

A dóm Szeged egyik jellegzetes épülete. Elképesztően nagy, különleges, gyönyörű. Előtte nagy tér van, ami legalább olyan érdekes, hiszen az egyetem dísztéglás épületei veszik körül. Itt áll a Somogyi Könyvtár. Ez egy modern, barna üvegépület. Rengeteg könyv van, állandó látogató vagyok. Egyébként nagyon szép, ahogy tükröződik benne a dóm kupolája. A színház sincs messze innen, sem a Reök-palota, ahol mindig nagyon érdekes kiállítások vannak. A belváros tele van ilyen gyönyörű épületekkel.

Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa. Közel 200 000 lakója van. Iskolaidőben, amikor az egyetemisták itt vannak, még annál is több. De a sok ember és autó ellenére nincsenek nagy dugók, és egészen sok zöld terület maradt. Szóval nagyon szép és kényelmes a városunk. Ideje betervezned egy szegedi kirándulást, ha még nem jártál nálunk!

Szeged valóban meseszép város, mindenképpen nézd meg egyszer! Ha pedig egy másik megye székhelyén laksz, és úgy gondolod, nálatok is rengeteg a látnivaló - írj nekünk! Mutassuk be együtt a Te városod!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.