Az én városom: Kecskemét

Bemutathatnánk Bács-Kiskun megye székhelyét úgy, ahogy minden útikönyv. Hogy van állatkert, nemrég megnyílt az uszoda, vannak szép szobrok... De kis idegenvezetőnk, Ludányi Milán szerint sokkal érdekesebbek a város szépséges épületei. Úgyhogy ezeket jártuk körbe...

Sokfelé jártam már az országban, de ilyen különlegesen szép házakat, mint amilyenek nálunk vannak, nemigen láttam semerre. Kecskeméten jó pár régi épület olyan, mintha a falaikat kihímezték volna. Díszesek, mintásak, cirádásak, különlegesek a kapuk, a korlátok. Még a tetőn a cserepek is színes mintákká állnak össze! Csodás látványt nyújtanak, és nagyon büszke vagyok rá, hogy nálunk sok van belőlük.

A belváros szélén rögtön feltűnik az Ifjúsági Otthon. Ezt nem csak azért szeretem, mert nagyon szép és elképesztően nagy épület, hanem mert gyakran járunk ide rendezvényekre. Van játszóház, sőt még színházterem is, amiben általában mozifilmeket szoktunk nézni.

Nem messze innen, a főtéren (Kossuth tér a hivatalos neve) van a "0 kilométerkő". Ez ugyan nem épület, csak amolyan köztéri "szobor", mégis kivételt teszek vele, annyira érdekes. Nemrég újították fel. Több mint száz magyarországi és már nem hozzánk tartozó, de régen magyar nemzetiségű város nevét írták a kilométerkő köré. Az is ott áll, hogy ettől a ponttól milyen messze vannak. Minket, gyerekeket leginkább azért szórakoztat, mert nagyon jót lehet csúszdázni róla.

A főtéren egymást követik a csodás épületek. A Nagytemplom a város és az egész Kiskunság legnagyobb temploma. Nincs is magasabb épület Kecskeméten. A tornya 73 méteres! Pár lépésnyire tőle áll a Városháza. Hát az valódi mézeskalács ház! Kívül-belül csupa dísz. Egy nagyon híres építész, Lechner Ödön tervezte, és már több mint száz éves. A főbejárat felett 1985 óta 37 harang minden egész órakor Kodály Zoltán Toborzóját és még más dalokat játszik. Tudtad, hogy nálunk született a híres zeneszerző? Az ő emlékére készült a harangjáték.

Nehéz felsorolni, mennyi különleges ház van a belvárosban, de hármat még mindenképpen meg kell nézned, ha nálunk jársz. Az egyik a Katona József Színház. Azért ez a neve, mert a Bánk bán szerzője is Kecskeméten született. (Sok híres emberünk van ám...) Nagyon szórakoztató gyerekdarabok szoktak lenni. Mondtam is anyának, hogy gyakrabban kéne jönnünk...

A másik két épület szinte egymás mellett áll. Az egyik Kecskemét jelképe, a Cifrapalota. Tényleg zöld az ablaka, mint a mondókában, amit biztosan ismersz. A tető többszínű mázas cserép, a homlokzaton meg varázslatosan szép porcelándíszek vannak. Nem kisebb műhely készítette őket, mint a pécsi Zsolnay gyár! Régen kaszinó volt a ház, ma a városi képtár van benne.

Egy ugrásnyira tőle áll a zsinagóga. Vagyis: már csak volt zsinagóga. Most úgy hívják: a "Tudomány és Technika Háza". Odabent minden egy sokoldalú, olasz reneszánsz művészről, Michelangelóról szól. Tizenöt világhírű szobrának másolatát állították ki más, hozzá kapcsolódó dolgok és iratok mellett. Az épületben emellett irodák vannak, és koncerteket szoktak rendezni.

Kecskemét, a "hírös város" tehát igazán gyönyörű hely. Semmiképpen ne hagyd ki!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.