Az én iskolám: Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola - Sopron

A Hunyadi iskola sokoldalúságáról ismert Sopronban. Komolyan veszik például a környezettudatos szemléletmód átadását, német kéttannyelvű osztályt működtetnek, és nyolc éve folyamatosan a leány kosárlabdacsapatuk nyeri a korosztályos diákolimpiát. De vajon milyen a gyerekek szemszögéből? Csendes Mátyás mesélt róla.

Matyi csillagász lesz a NASA-nál - ezt leszögezte. Mellesleg (amúgy szabadidejében) "profi" kosárlabdázó, zenekarban kürtös és elismert humorista. Már ennyiből egészen nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy nem akármilyen "idegenvezetőnk" akadt a Hunyadi iskola bemutatására. Ahogy maga a suli sem hétköznapi.

678 gyerek jár ide, és minden évben túljelentkezéssel kell számolnia Rajnai Károly igazgató bácsinak. Ezért aztán folyamatosan bővítik az épületet, hogy mindenki elférjen. De miért akar minden ötödik soproni kisgyerek és még sok máshonnan érkező a Hunyadiba járni? Mert egészen más, mint a többi iskola.

Évtizedekkel ezelőtt az elsők között kezdték a ma már divatos környezettudatos nevelést a Fuszikné Éva tanító néni - aki az Apáczai Kiadó Második technikakönyvének egyik szerzője - által kidolgozott program alapján. Náluk ez nem csak elv, hanem gyakorlat: az épület tetején lévő napelemek segítik a fűtést, a szemétfajtákat elkülönítetten gyűjtik, és van egy különleges tanórájuk. Összevonták ugyanis a környezetismeret, a technika és a rajz tantárgyakat. Ezen a "gyűjtőórán" az egészséges életmódra is nevelnek. És a gyerekek sosem unatkoznak.

Matyi nagyon szereti az iskola udvarát. Az sem akármilyen: a régi épület tűzfalán két emelet magasba nyúló falmászópálya van, a futópályájuk pedig a legkorszerűbb műanyagos bevonatot kapta. De nem szabad megfeledkeznünk a kosárpályáról és a tornateremről sem! "Itt pedig mindenképpen említsük meg az edzőm, Stánicz Feri bácsi nevét!" - kéri Matyi. Neki és a többi testnevelőnek nagy szerepe van abban, hogy a hunyadis lányok nyolc éve folyamatosan megnyerik a korosztályos diákolimpiát.

Matyi a 4. a-ba jár, angol tagozatra. Jól megy neki a nyelv (persze, hiszen mindenből színjeles). Meg kell tanulnia, szüksége lesz rá a NASA-nál, ugye... Van azonban a Hunyadiban német nemzetiségi osztály is. Ide sokfelől érkeznek német származású gyerekek, sőt, még osztrák diákok is vannak.

Az iskola gyermekbarát légkö­rét mi sem mutatja jobban, mint hogy több folyosón is játszósarkokat alakítottak ki. Ha valaki unatkozik, vagy várnia kell, itt ledobhatja a táskáját, és szórakozhat egy kicsit. Matyinak persze az űrrakéta-kilövő állomás tetszik. De még sokkal jobban a tetőtérben lévő könyvtár teleszkópja. "Egyszer majd neki is lesz ilyen - mondja -, vagy még jobb!"

A Hunyadi iskola az evangélikus egyház fenntartásában működik. A hozzá tartozó szomszédos óvoda szintén. Minden napot imával kezdenek és fejeznek be, emellett hetente egyszer van nagy áhítat, kétszer hittanóra, és megemlékeznek az egyházi és nemzeti ünnepekről is. Az evangélikus iskola tárt karokkal várja a katolikusokat és a reformátusokat is. Mindenki a felekezete szerint tanulja a hittant.

"Hunyadisnak lenni jó" - bólint Matyi határozottan.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.